Anunț major în Europa despre riscul unui nou val de refugiați

mare-900x444

Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a estimat sâmbătă că ‘viitorul val’ de imigranţi în Europa ar putea veni din Liban, un ‘stat fragil’ unde situaţia este ‘dramatică’.

‘Evoluţiile din Liban mă îngrijorează. Situaţia este parţial dramatică’, a declarat Hahn într-un interviu pentru cotidianul german conservator Die Welt, citat de AFP.

‘De acolo ar putea veni viitorul val de refugiaţi’, a spus el, în contextul în care 1,2 milioane de sirieni s-au refugiaţi în Liban, echivalentul a 25% din populaţie, în condiţii precare.

Libanul ‘a fost întotdeauna cel mai fragil stat din regiune’, a mai afirmat Hahn, insistând asupra ‘instabilităţii situaţiei politice’ libaneze. ‘Există de asemenea o rată mare a şomajului (de aproximativ 20% – n.r.) şi o datorie publică exorbitantă. Este un amestec periculos’, a avertizat el.

Pentru a limita fluxul de imigranţi spre frontierele sale, Uniunea Europeană, care se confruntă cu cea mai gravă criză migratorie de după 1945, va ajuta financiar ţări vecine cu Siria (Liban, Iordania şi Turcia) pentru a le putea asigura condiţii mai bune refugiaţilor.

Cele 28 de state membre ale UE au convenit miercuri să mobilizeze cel puţin un miliard de euro suplimentar pentru agenţiile ONU care vin în ajutorul refugiaţilor în ţările vecine cu Siria. Ele vor sprijin de asemenea Libanul, Iordania şi Turcia, precum şi alte ţări, prin intermediul unui fond regional.

loading...

Be the first to comment on "Anunț major în Europa despre riscul unui nou val de refugiați"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*