Bogdan Stanoevici, ministrul pentru diaspora de anul trecut, se pregătește să preia șefia TVR

image

Un articol de Narcisa Iorga

Raportul de activitate al TVR a intrat în procedură de urgență în dezbaterea Parlamentului, comisiile de cultură având termen până miercuri să analizeze raportul. Va urma o audiere a directorului general în funcție, Stelian Tănase, și cel mai probabil, respingerea raportului, ceea ce echivalează cu demiterea întregului Consiliu de Administrație al TVR, nu doar cu demiterea președintelui director general. Totul se face însă rapid, fără a lăsa timp de reacții din partea opoziției și aproape pe muțește, așa cum s-a întâmplat și în cazul ICR. Actorul Bogdan Stanoevici se numără printre favoriții lui Victor Ponta pentru funcția de director al TVR, după alte două funcții de demnitate publică pe care acesta le-a ocupat de anul trecut până în prezent: ministru delegat pentru românii de pretutindeni (martie – decembrie 2014) și secretar de stat la Ministerul Culturii (ianuarie 2015 până în prezent)

Bogdan Stanoevici a fost cvasinecunsocut în funcția de ministru pentru diaspora, până la momentul la care a devenit un fel de țap ispășitor pentru organizarea, în afara țării, a votului pentru alegerea președintelui României. Și-a anunțat demisia pe 13 decembrie, ziua în care Victor Ponta a început misiunea de autosalvare după pierderea alegerilor: în acea zi, patru miniștri își anunțau retragerea din Guvern, pe Facebook, și Răzvan Nicolescu – ministrul pentru Energie, Florin Jianu – ministru pentru IMM-uri și Aurelia Cristea – ministrul pentru Dialog Social. Bogdan Stanoevici a fost însă rapid recuperat, Ponta oferindu-i un post de secretar de stat în Ministerul Culturii, spre nemulțumirea asociațiilor românilor din diaspora. Acum vrea să-i ofere o misiune mai importantă: gestionarea TVR în anul electoral 2016.

Raportul TVR pe 2014 – motiv clar pentru demiterea lui Stelian Tănase

Politizarea instituțiilor publice de media se face legal, la vedere: legea nr. 41/1994, de organizare a Societății Române de Radio și a Societății Române de Televiziune, prevede că respingerea raportului de activitate anuală duce la demiterea conducerii. Motivele de respingere nu sunt însă legiferate, așa încât orice raport poate fi admis sau respins, în funcție de interesele politice ale majorității parlamentare. PSD își dorește ca anul viitor să aibă la conducerea TVR un om de încredere, așa cum are și la Radio, în persoana lui Ovidiu Miculescu. Raportul de activitate al SRR însă nu este pus în discuție la fel de rapid precum raportul TVR, deși legea prevede aceeași dată pentru depunerea ambelor rapoarte, ceea ce relevă o atenție specială a PSD pentru postul public de televiziune. PSD se pregătește astfel pentru anul electoral 2016, iar prezența lui Stelian Tănase în fruntea televiziunii publice poate ridica probleme, mai ales după ce Claudiu Lucaci a fost îndepărtat de la șefia departamentului Știri. Raportul de activitate prezentat de Stelian Tănase în Parlament arată datorii totale de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane către bugetul de stat, motive suficiente pentru respingerea raportului de activitate. Rămânerea sa în funcție e o chestiune de ore, oricât s-ar mai amăgi Stelian Tănase. PNL e, ca de obicei, impasibil, e luat din nou prin surprindere, ca și în cazul ICR, așa cum autoritățile locale sunt surprinse de iarnă în fiecare an.

Un actor grăbit în magazinul cu porțelanuri al TVR

Actorul Bogdan Stanoevici a fost unul dintre cei mai cunoscuţi membri al grupului SONG, despre care spunea într-un interviu că ”a avut două şanse: una se numea Tudor Vornicu şi a doua, oricât ar părea de ciudat, chiar Nicu Ceauşescu”. Stanoevici a părăsit România în 1989 și a revenit în 2011. Este căsătorit cu artista Ana Wagner, coproprietara unui Casei Wagner, care produce porțelanuri pictate manual. Bogdan Stanoevici va fi un elefant în magazinul de porțelanuri al TVR, în care nu se va putea mișca fără să deranjeze. Cel mai porbabil, va sparge toate porțelanurile aduse de Tănase, pe filiera PNL, întregi, rămânând doar porțelanurile PSD.

Sursa: cutia-pandorei.met

loading...

Be the first to comment on "Bogdan Stanoevici, ministrul pentru diaspora de anul trecut, se pregătește să preia șefia TVR"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*