BOMBA! Scandal de spionaj SUA-Germania: Se cere audierea Angelei Merkel

merkel

Partenerii de coalitie ai cancelarului intensifica presiunile asupra Angelei Merkel in scandalul in care agentia germana de spionaj BND este acuzata ca a spionat oficiali straini in numele agentiei americane NSA, iar un lider al opozitiei vrea ca Merkel sa fie audiata sub juramant.

Ralf Stegner, vicepresedintele Partidului Social-Democrat (SPD), impreuna cu care Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a lui Merkel guverneaza tara in cadrul unei mari coalitii, a cerut, intr-un interviu pentru un ziar, ca Biroul cancelarului sa spuna tot ceea ce stie despre acuzatiile de spionaj, relateaza DW.

“Pentru cancelar, jocul statului deoparte de ultimele dezvaluiri si faptul ca spune ca nu au de-a face cu ea s-a incheiat”, a declarat Stegner pentru editia de luni a Suddeutsche Zeitung.

Cancelarul, a subliniat el, este necesar “sa ne lumineze acum”.

Acest lucru inseamna, in opinia sa, ca “actualul sef al cancelariei si ambii sai predecesori” sa se prezinte in fata comisiei speciale a Bundestagului infiintate pentru a face lumina cu privire la activitatile de supraveghere ale Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA).

Stegner se refera la actualul sef al cancelariei Peter Altmaier si la Ronald Pofalla si Thomas de Maiziere, care este acum ministru de Interne. Toti trei sunt membri CDU.

Serviciile de informatii germane au spionat oficiali europeni in numele NSA

De Maiziere, care a fost seful Cancelariei in perioada 2005-2009, urmeaza sa se prezinte in fata comisiei pentru informatii din Bundestag, miercuri.

Concomitent, liderul partidului parlamentar Die Linke (opozitie) Gregor Gysi a indemnat-o pe Merkel sa se prezinte in comisia speciala care ancheteaza activitatile NSA.

“Ea trebuie sa depuna marturie – sub juramant”, a subliniat Gysi, duminica, intr-un interviu pentru postul public ARD.

Gysi a apreciat ca este clar ca Merkel a esuat in functia sa de “supraveghetor” al servciilor de informatii. In opinia sa, fie personalul lui Merkel fie nu a stiut ce se intampla, fie, “pe de alta parte, oamenii de la Cancelarie au stiut si nu au facut nimic”, caz in care este posibil sa fi comis infractiuni grave ca “spionaj industrial si tradare”.

Revista Der Spiegel a dezvaluit in editia de sambata ca BND a “sters 12.000” de cereri de la NSA vizand “un anumit numar de oficiali de rang inalt din cadrul serviciului extern francez”, dar si membri ai unor “institutii UE si din mai multe tari europene”.
sursa: www.ziare.com

loading...

Be the first to comment on "BOMBA! Scandal de spionaj SUA-Germania: Se cere audierea Angelei Merkel"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*