CATALIN TOLONTAN: FRF va gîndi în viitor sau va rămîne fixată pe ”interesul național” ?

Am intrat pe teren ca să jucăm cu Feroe și am arătat ca o echipă care a jucat cu Feroe. În meciurile de genul acesta, pierzi indiferent ce scrie pe tabelă.

Dacă dai gol după gol, înseamnă că n-ai avut adversar. Dacă marchezi puțin, te faci de rîs. Oricum ai lua-o, nu e bine.

Așa că am marcat repede prin Budescu, „hai, dom’le, cine e Feroe?”, apoi ne-am chinuit 40 de minute, „uite că ne întind și amatorii!”, pentru a încheia repriza prin golul-centrare al aceluiași Budescu, „a vrut sau n-a vrut?”. Doar Șumudică poate lămuri faza de 2-0.

Mai apoi, repriza a doua a fost o plictiseală necesară. Încheiată cu „latul” de 3-0 al lui Maxim.

Calificarea fără glorie, obținută în grupa piticilor, va deveni mai importantă decît pare în această seară oarecare. Nu e nici un pic de entuziasm printre suporteri. În România plouă mai tare și e mai frig decît pe promontoriul nordic, care abia se zărește în Atlanticul zbuciumat. Dar victoria contează.

În primul rînd, „naționala” se repoziționează pe orbita turneelor finale. Chiar și în formula cu 24 de echipe, care seamănă mai degrabă cu un referendum decît cu o întrecere de elită, Campionatul European are capacitatea de a atrage atenția.

Orice echipă care ajunge în Franța va avea parte de minutele sale de celebritate. Cu condiția să nu te faci de rîs, pentru că reflectoarele se pot întoarce împotriva ta dacă joci la tăierea costurilor.

În al doilea rînd, calificarea la Euro inventează o nouă miză în Liga 1: selecționarea în lotul de 23.

E ca și cum ar apărea încă un loc de Champions League, dar nu pentru echipe, ci pentru fotbaliști. Un premiu individual, care trebuie cîștigat cu sprijinul coechipierilor de la echipa de club. Un exercițiu interesant, pe care fotbalul nostru îl uitase.

Jucătorii se vor strădui să iasă în evidență, vor munci mai mult. Cluburile se vor agita și ele, vor începe polemici și dezbateri tactice de care era mare nevoie.

În fine, prezența la Euro 2016 vine la fix ca să asigure o retrezire a interesului publicului nostru pentru marile competiții, ca o încălzire pentru Euro 2020, cînd Bucureștiul va găzdui patru meciuri.
A fost o campanie mai degrabă modestă.

Nici vorbă de o nouă echipă sau de cîștiguri importante pe posturile grele. Dacă FRF va opta pentru conservarea selecționerului, și acesta pare „interesul național” al unei federații atente la politică, să fie păstrat Iordănescu, nici nu ne putem aștepta la o împrospătare de stil pînă în vară.

Asta cu selecționerul ar fi o discuție de făcut, chiar dacă proptelele antrenorului sînt puternice și fanfara locală care s-a auzit în tribunele de la Torshavn, ca la Vaslui pe vremuri, tocmai asta vestea: Iordănescu rămîne pentru că funcția bate gradul.

Ca să urce el într-o postură onorifică și să accepte lîngă, pe bancă, un antrenor din noul val, dar nu un experiment, ci unul din categoria Petrescu sau Olăroiu, Iordănescu ar trebui să dea dovadă de o înțelepciune generoasă.

Ar fi finalul admirabil și neașteptat al unei cariere unice în fotbalul nostru.

loading...

Be the first to comment on "CATALIN TOLONTAN: FRF va gîndi în viitor sau va rămîne fixată pe ”interesul național” ?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*