Ce ţări au avut preşedinţi şi premieri care au fost angajaţi ai unor servicii de informaţii

putinhotinfo

Sursa:gandul.info

Rusia, Egipt, Israel, Ungaria, teritoriile separatise Osetia de Sud şi Abhazia au sau au avut preşedinţi şi premieri proveniţi din rândul serviciilor de informaţii. În unele cazuri, cum este şi cel al lui Vladimir Putin, foştii ofiţeri de informaţii au ajuns să conducă aceste servicii. În România, premierul Victor Ponta este acuzat de preşedinte că a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001. Doi judecători ai Curţii Constituţionale au concluzionat, într-o decizie recentă, că acest caz trebuia investigat.

putinhotinfo

Dacă va fi ales preşedinte şi dacă acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu de apartenţă la SIE vor fi probate vreodată, Victor Ponta ar putea intra într-un club restrâns din care mai fac parte, printre alţii, conducătorii autoproclamatelor state Osetia de Sud şi Abhazia care au fost ofiţeri de informaţii. Diferenţa este că aceştia au făcut parte din KGB.

Unul dintre cele mai elocvente exemple de şefi de state proveniţi din rândul serviciilor secrete este Vladimir Putin. Preşedintele Federaţiei Ruse a avut o carieră de 16 ani ca ofiţer al KGB, temutul serviciu secret al URSS. În perioada 1985-1990, Vladimir Putin a fost activ ca agent KGB în Germania, la Dresda. În 1998, Putin a fost numit şef al FSB urmaşa fostului KGB. Presa internaţională a relatat că în perioada în care a fost în misiune în Germania, Putin a recrutat agenţi în încrcarea de a fura diverse secrete.

RUSSIA-PUTIN

Analiştii au concluzionat că stilul autoritarist şi duritatea afişată de Putin este urmarea apartenenţei sale la KGB. De altfel, mandatele lui Vladimir Putin în fruntea URSS sunt descrise ca fiind inţesate cu episoade cel puţin discutabile. În cel puţin două cazuri de asasinate celebre ale unor cetăţeni ruşi, numele lui Vladimir Putin a fost indicat. Este vorba de Anna Politkovskaya, jurnalista care a dezvăluit o serie de atrocităţi comise de armata rusă după campania militară din Cecenia – ordonantă de Vladimir Putin, dar şi fostul angajat FSB Litvinenko, ucis la Londra în 2006.

Omar Suleiman a fost vicepreşedinte al Egiptului în 2011, fiind numit de către Hosni Mubarak. Omar Suleiman, care a decedat în SUA în 2012, a fost un ofiţer de informaţii cu o carieră îndelungată şi controversată. Născut în 1935, la 20 de ani face stagiul militar după care se antrenează în Rusia. În 1997 şi 1973 participă la războaiele arabo-Israeliene. În 1980 a intrat în serviciul secret al armatei egiptene.

EGYPT-VOTE-PRESIDENT-SULEIMAN

În 1992 este numit şeful serviciului secret egiptean. A fost considerat numărul doi în Egipt, după Mubarak. Fostul ofiţer a fost acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului şi de multe ori de torturarea unor deţinuţi. Unele publicaţii au scris că Suleiman ar fi avut contacte cu CIA. În 2012, Omar s-a înscris în cursa electorală pentru preşedinţia Egiptului, dar a fost eliminat din cursă de autorităţi, pentru că nu a strâns destule semnături.

Tot din cadrul KGB provine un alt aşa-zis preşedinte. Leonid Tibilov conduce Osetiei de Sud (un autointitulat stat nerecunoscut pe plan internaţional) şi fost şef în cadrul KGB. Leonid Tibilov, în vârstă de 62 de ani, a câştigat în 2012 alegerile prezidenţiale cu 54,12% din voturi, cu o participare de peste 70%. Presa internaţională a relatat că Tibilov a fost format la şcoala KGB din Minsk (Belarus) în perioada sovietică, el are gradul de general şi a fost ministru al Securităţii Statului în Osetia de Sud – şeful KGB local – în anii ’90. Osetia de Sud este un tertoriu ce a aprţinut Georgiei. În 1990, Osetia de Sud s-a dezlipit de Georgia în 2004-2008, acest teritoriu a fost disputat într-un coflict armat de către Georgia şi Rusia. Acum teritoriul separatist fiind sub protecţia Federaţiei Ruse.

RUSSIA-GEORGIA-SOSSETIA-DIPLOMACY

FOTO: Leonid Tibilov şi Vladimir Putin

Fost agent KGB este şi Raul Khajimba, cel care conduce Abhazia, un alt teritoriu al Georgie unde separatişti aflaţi sub influenţa Rusiei şi-au declarat independenţa. Abhazia, ca şi Osetia de Sud, nu sunt recunoscute internaţional. Raul Khajimba are 56 de ani. În tinereţe a fost în cadrul forţelor aeriene ruseşti. Din 1986 până în 1992 a fost ofiţer KGB. Raul Khajimba a fost ales preşedinte al teritoriului separatist Abhazia, în septembrie 2014, la scurt timp fiind felicitat şi ulterior primit cu fast la Kremlin de către Vladimir Putin.

GEORGIA-ABKHAZIA-ELECTIONS-KHAJIMBA

Foto: Raul Khajimba 

Foşti premieri care au fost ofiţeri de informaţii

Yitzhak Shamir a fost de două ori premier al Israelului. Timp de 10 ani, între 1955 – 1965, a fost ofiţer activ al Mossadului. Este creditat ca fiind cel care a condus operaţiunea Damocles în cadrul căreia mai mulţi oameni de ştiinţă germani care se ocupau de programul de înarmare cu rachete al Egiptului au fost asasinaţi.

BIO: Yitzhak Shamir s-a născut în Polonia, în 1915 şi a imigrat în 1935. A devenit premier, pentru prima dată, în 1983, cînd mentorul său, Menachem Begin, s-a retras din funcţie. După alegerile din 1984, a ocupat funcţia de ministru de Externe, după care a preluat din nou conducerea guvernului, fiind reales în 1988. A condus Guvernul până în 1992.

În 2002, socialistul Peter Medgyessy, aflat în funcţia de prim-ministru, a trebuit să recunoască, după publicarea mai multor articole de presă în acest sens, că a fost ofiţer în serviciile de informaţii comuniste. Medgyessy a fost premier al Ungariei în perioada 27 mai 2002 – 29 septembrie 2004. Presa maghiară a dezvăluit că înainte de 89 a făcut parte din Serviciul Secret comunist din subordinea ministerului de Interne. El a recunoscut apartenenţa la acest serviciu, dar a menţionat că ar fi avut sarcini pe linie de contraspionaj direcţionate împotriva ofiţerilor KGB.

NOTĂ: Nu au fost incluşi pe listă preşedinţii de ţări care au condus servicii secrete, de departamente de inteligence şi despre care nu există date clare că au fost şi ofiţeri activi ai acelor servicii. Printre aceştia se numără George H. W. Bush, care a condus CIA, dar nu fost agent acoperit al instituţiei, sau fostul preşedinte rus Yuri Vladimirovich Andropov, care a condus KGB-ul.

loading...

Be the first to comment on "Ce ţări au avut preşedinţi şi premieri care au fost angajaţi ai unor servicii de informaţii"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*