Dacă se ia şpagă în CNADNR? Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi au lucrat toată viaţa lor la stat”. Interviu cu Alin Goga, directorul suspendat după ce a vorbit despre REŢEAUA CORUPŢIEI din CNADNR

cnadnr-31

de Loredana VOICULESCU (gandul.info)

„Dacă se ia şpagă în CNADNR?”. Sigur că a înţeles întrebarea, Alin Goga, directorul care a fost suspendat că a mers într-o emisiune TV, fără a avea aprobarea şefilor, răspunde fără să ezite: „Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi au lucrat toată viaţa lor la stat”. „Mai e o problemă”, adaugă, „au gestionat contracte care şi-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe nişte caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănuşă, pentru anumite firme”. Alin Goga este director adjunct de investiţii al Regionalei din Craiova a Companiei de Autostrăzi, şi în trecut director juridic în structura centrală, şi primul dintre şefii CNADNR care vorbeşte public despre ilegalităţile din Companie. Aceasta a anunţat marţi că Goga va fi suspendat ca urmare a unei apariţii într-o emisiune TV în care a reclamat neregulile din instituţie. CNADNR şi-a motivat sancţiunea prin faptul că Goga „a furnizat informaţii în legătură cu activitatea companiei fără a fi împuternicit sau fără a avea mandat de la conducerea CNADNR”. Într-un interviu acordat gândul Alin Goga detaliază neregulile din Companie, susţinând că şeful acesteia, Narcis Neaga, este „mai puternic decât un ministru”. Un tablou scandalos în ţara în care autostrăzile au rămas doar pe hârtie, iar drumurile naţionale sau judeţene sunt în multe cazuri distruse.

În interviul acordat gândul Alin Goga vorbeşte despre firme pentru care se fac caiete de sarcini „mănuşă”, susţinând că lucrurile sunt atât de evidente încât, dacă se uită într-un caiet de sarcini de la licitaţiile organizate de CNADNR , poate preciza, cu o “probabilitate de 70-80%” care este firma care va câştiga contractul pentru execuţia de lucrări. Întrebat dacă a sesizat faptele de corupţie despre care vorbeşte şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), el spune că a mers la DNA în calitate de martor şi că „spre deosebire de alţi colegi ai mei, eu nu am nici un dosar penal”.

Consideră că „este foarte important care va fi semnalul” care va fi dat de autorităţi în cazul dezvăluirilor pe care le face. „Dacă mie o să mi se întâmple ceva şi o să mi se închidă gura, oamenii or să zică, ‘ dom’ne, ai văzut, ce a păţit ăla, n-are rost, frate’. Este foarte important care va fi semnalul”, crede Goga.

Directorul afirmă că la nivelul companiei ilegalităţie sunt cunoscute, dar sunt acoperite. „Sunt nenumărate exemple şi nenumărate agenţii de control şi încasare pe care le-au verificat domnul Liviu Costache şi domnul Calmus Lucian( directori în CNADNR- n.r.) şi au făcut rapoarte şi au rămas cu rapoartele. În rapoarte se spunea că fenomenul fraudei depăşeşte posibilităţile de stopare ale CNADNR-ului. Şi tu ştii lucrurile astea de ani de zile şi nu faci nimic? Credeţi-mă, nu mă bate gândul decât că există o gravă complicitate şi complicitatea aia nu este pe ochi frumoşi. Nu este că sunt eu prieten cu cineva. Este interes. Te protejez ca să îmi dai ceva”, afirmă Goga.

Cele mai importante declaraţii:

– Dacă se ia şpagă în CNADNR? Eu am informaţii de următorul tip. Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi care au lucrat toată viaţa lor la stat. Mai e o problemă. Au gestionat contracte care şi-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe nişte caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănuşă, pentru anumite firme.

– Mă uit un pic la cum e făcut caietul de sarcini şi pot să spun cu o probabilitate de 70-80% cine câştigă un contract. Şi vă spun dumnevoastră acum că am precizat în anumite cazuri cu mult înainte cine o să câştige şi s-a confirmat.

– În rapoarte se spunea că fenomenul fraudei depăşeşte posibilităţile de stopare ale CNADNR-ului. Şi tu ştii lucrurile astea de ani de zile şi nu faci nimic? Credeţi-mă, nu mă bate gândul decât că există o gravă complicitate şi complicitatea aia nu este pe ochi frumoşi. Nu este că sunt eu prieten cu cineva. Este interes. Te protejez ca să îmi dai ceva.

– Nu pot să cred că, atunci când tu ştii de ani de zile şi nu iei nici o măsură, protecţia e gratuită. Nu există protecţie gratuită.

– Ştiu colegi de-ai mei care au fost chemaţi de acasă, erau preşedinţi de comisie, astfel încât să dea contractul către o anumită firmă. Şi alte contracte…Pentru că directorul general este Dumnezeu şi nu îndrăzneşte nimeni să-i spună că face nişte lucruri nelegale stă 7 luni cu un raport pe masă până se pierde finanţarea.

– Am un raport de 78 de pagini care a stat pe masa domnului Narcis Neaga şi nu s-a luat absolut nici o decizie. Salariaţii respectivi au furat, apoi au pus banii la loc şi sunt în continuare salariaţi.

– CNADNR are 2 miliarde de euro, Narcis Neaga e mai puternic decât un ministru, îşi bate joc de tot ceea ce aşteaptă oamenii.

Prezentăm mai jos interviul acordat gândul de Alin Goga, director adjunct de investiţii la regionala din Craiova a CNADNR

Gândul: Recent aţi făcut unele dezvăluiri privind fapte de corupţie în CNADNR. Ce v-a făcut să vorbiţi acum?

Alin Goga: Nu încerc să mă poziţionez într-un erou sau într-un Făt Frumos sau într-un înger care acum a coborât pe pământ. Eu am încercat să fac nişte lucruri care au ţinut de mine, de-a lungul timpului, din interiorul companiei. M-am săturat să urlu în pustiu şi să nu mă bage nimeni în seamă. Am făcut rapoarte, am făcut hârtii, le-am arătat cum ar putea să îmbunătăţească nişte lucruri, oamenii au râs în nas. Presa e singura care a reuşit să schimbe lucruri din temelii. La politica de personal pe care o duce CNADNR-ul unde fiecare îşi angajează rudele pe cele mai bănoase posturi fără nici un fel de concurs, în condiţiile în care avem mai puţin de 10% ingineri de drumuri, dar găsim toţi fluturii exotici şi toţi papagalii….Să mă dea în judecată cine se simte atins. Asta intenţionează conducerea. Să determine angajaţii să mă dea în judecată.

Eu am câştigat în instanţă împotriva CNADNR. Se găsise un director care m-a detaşat să fac afişe pentru roviniete. Au încercat să mă umilească, nu m-am dus, m-au dat afară şi am câştigat in instanţă.

CNADNR are 2 miliarde de euro, Narcis Neaga e mai puternic decât un ministru, îşi bate joc de tot ceea ce aşteaptă oamenii. Sunt acum în Grecia, am trecut graniţa din Bulgaria în Grecia pe la Kulata. Nu am recunoscut, faţă de cum era acum 3-4 ani. Veniţi să vedeţi ce înseamnă planeitate la autostradă. Îmi este ruşine că lucrez în CNADNR când văd ce lucrări, ce rosturi de 2 lei pun (constructorii n.n.), ce planeitate de 2 lei şi colegii mei recepţionează în continuare lucrările ştiind că sunt proaste. Noi râdem de bulgari. Trebuie să ne fie ruşine, am ajuns în urma lor.

Aţi făcut acuzaţii foarte grave, privind fapte de corupţie în CNADNR. Aţi făcut rapoarte pentru a anunţa aceste probleme? Aţi mers la DNA pentru a le sesiza ce se întâmplă în CNADNR?

Eu am fost chemat în general ca martor. Spre deosebire de alţi colegi ai mei, eu nu am nici un dosar penal. Sau nu m-a anunţat nimeni că am vreun dosar penal pentru fapte de corupţie. Sunt unii care au 7-8 dosare penale şi toţi sunt în conducere, cred că nu este o întâmplare.

Se ia spagă în CNADNR pentru contracte? Aveţi astfel de informaţii?

Dacă se ia şpagă în CNADNR? Eu am informaţii de următorul tip. Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi care au lucrat toată viaţa lor la stat. Mai e o problemă. Au gestionat contracte care şi-au mărit valoarea de la un milion de euro la 10 milioane de euro, au contracte pe nişte caiete de sarcini doar la anumite firme, adică erau făcute caiete de sarcini mănuşă, pentru anumite firme, şi eu cred că lucrurile acestea sunt în cercetare la DNA. O să se şi probeze. Nu mai durează mult. CNADNR este, alături de Primăria Capitalei, instituţia unde nu a desantat DNA-ul.

Când o să vină eu mă rog şi dacă sunt vinovat mă duc şi eu alături de colegii ceilalţi, dar eu cred că o să scape de acolo doar şefii de serviciu. Până la şefii de serviciu trebuie mers, ca să fie făcută o schimbare majoră în CNADNR.

La fel este şi în Romgaz, Transgaz, Transelectrica. Oamenii nu vorbesc pentru că le este frică, au rate şi au copii. “Dom’ne, aş vorbi, dar mă dau ăştia afară”. Ei pot fi un exemplu pozitiv sau negativ. Dacă mie o să mi se întâmple ceva şi o să mi se închidă gura, oamenii or să zică, dom’ne, ai văzut, ce a păţit ăla, n-ar rost, frate. Este foarte important care va fi semnalul.

Cititi articolul integral pe www.gandul.info

loading...

Be the first to comment on "Dacă se ia şpagă în CNADNR? Sunt directori care au case mai mari decât Versailles-ul şi au lucrat toată viaţa lor la stat”. Interviu cu Alin Goga, directorul suspendat după ce a vorbit despre REŢEAUA CORUPŢIEI din CNADNR"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*