De ce au votat 200 de persoane de pe aceeași stradă din Alexandria pe listele suplimentare din Teleorman

Razvsn Chiruta, Petre Badica

Zeci de asistaţi social așteptau joi să primească de pomană lemne de la copacii tăiaţi de pe marginea șoselei
58 de persoane care locuiesc oficial pe Strada Dunării din Alexandria de Teleorman au decis, în ziua primului tur de scrutin al prezidențialelor, să voteze pe liste suplimentare în comuna care începe de unde se termină strada lor. Mai mult, unii alegători au mers la scrutin cu vecinii de scară, cum ar fi cazul blocului BM 1, unde România liberă a identificat cel puțin șase persoane, din familii diferite, care au decis să își exprime opțiunea la o secție de votare cu doar doi kilometri mai depărtată decât cea în care erau repartizați oficial. În total, peste 200 de persoane de pe strada strada Dunării au fost plecate, pe 2 noiembrie, în alte localități din județ. Situația se repetă și în cazul altor străzi din Alexandria, precum Cuza Vodă, Negru Vodă sau Agricultorilor.

Comuna Poroschia, unde au votat pe listele suplimentare, cumulat pe toate secțiile de vot, 430 de persoane, mai prezintă o particularitate interesantă. Printre cei înscriși pe aceste liste se numără 57 de persoane care au venit să voteze din localități aflate, în unele cazuri, la nici un kilometru de Poroschia, cum ar fi comuna Țigănești, sau doar un pic mai departe, cum ar fi comunele Ștorobăneasa și Cernetu.

„Vreţi să mă lege DNA?“

Mulți dintre cei care au votat în altă localitate apropiată de cea de domiciliu au refuzat să ne explice de ce au făcut acest lucru. „Nu știu, nu e adevărat“, a fost răspunsul cel mai des pe care l-am primit. „Nu fac eu din astea, vreți să mă lege DNA, nu vedeți cum stă treaba?“, a susținut una dintre persoanele din Alexandria despre care am aflat că a votat cu toată familia sa de șapte membri în comuna Poroschia, condusă de un primar PSD.

„Da, și fiii mei au mers. Și mi-au mai spus și niște vecini că s-au dus la Poroschia“, a recunoscut o localnică. „E prieten fiu-miu cu primarul, își face casă acolo și a vrut să îl ajute. Pentru ce, nu mai știu“, a explicat femeia, care nu a dorit să îi fie publicat numele, cum stau lucrurile în cazul ei.

Primarul din Poroschia nu a putut fi contactat pentru a ne lămuri de ce au venit 430 de alegători suplimentari în comuna pe care o administrează. Viceprimarul Gheorghe Ignat a recunoscut însă că și el, și primarul sunt presați de la județ să aducă cât mai multe persoane la urne. Acesta a susținut că nu s-a implicat în aducerea de locuitori din alte sate, însă a admis că a mobilizat oamenii din satul în care locuiește. „Pe mine nu mă vedeți duminică pe lângă secția de votare. Lucrez în timpul săptămânii. Îmi cere câte unul o țuică, o bere, să le dau că m-au votat. Le dau, ce să fac“, a menționat Gheoghe
Ignat. Ca o ironie, în timp ce discuta cu noi, viceprimarul a fost abordat de doi săteni care i-au cerut o țuică, „pentru că v-am votat“.

Pe de altă parte, viceprimarul e nemulțumit că liderii de partid de la județ nu apreciază efortul lui și nici nu coboară printre săteni decât atunci când au nevoie de ei. „Păi, de ce sunt eu vinovat că a ieșit Iohannis, de exemplu? Păi, dracu mai dă pe aici, dintre politicieni. Pe președintele CJ nici nu l-au văzut oamenii la ochi“, a admis edilul local. Acesta a plusat în sinceritate. „Nici Liviu Dragnea (vicepremier și fost președinte al Consiliului Județean Teleorman – n.r.) nu vine, dar el trimite oameni. Toată lumea vrea voturi din teritoriu“, a dezvăluit viceprimarul, care a trecut de la PNL la PSD în octombrie, după ordonanța specială dată de Guvern tocmai în acest sens.

20% din alegători depind de autorităţile locale

De cealaltă parte, liderii ACL susțin că au verificat listele suplimentare, dar nu au găsit deocamdată fraude semnificative. Explică numărul mare de persoane care au votat în alte localități din Teleorman decât cele de domiciliu tocmai prin faptul că primarii de țară, mai ales cei trecuți recent în tabăra PSD, au făcut tot posibilul să arate noilor șefi că sunt buni organizatori ai alegerilor, în speranța că vor primi fonduri publice și un loc mai bun în partid. „Mai mult, directorii de instituții publice, numiți politic, au cerut angajaților să voteze pe liste suplimentare, pentru că acestea sunt mai ușor de controlat. Dacă ar vota fiecare la domiciliu, ar însemna că secțiile sunt disparate. Așa, se centralizează mai ușor listele și se pot verifica rapid“, au explicat surse din ACL. Cei peste 1.500 de angajați ai Primăriei din Alexandria și ai serviciilor din subordinea Consiliului Local, la care se adaugă încă circa 3.000 de asistați social, care depind de autoritățile locale, reprezintă circa 20% dintre persoanele care merg la vot în acest oraș.

Articolul integral pe www.romanialibera.ro

loading...

Be the first to comment on "De ce au votat 200 de persoane de pe aceeași stradă din Alexandria pe listele suplimentare din Teleorman"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*