DEZVALUIRI DESPRE EPISODUL INCERCARII RACOLARII LUI MRU DE CATRE SRI

image

Patrick Andre de Hillerin, pe vremea aia jurnalist la Academia Catavencu, a fost primul jurnalist care a scris despre povestea incercarii de racolare a lui Mihai Razvan Ungureanu de catre SRI:

Patrick André de Hillerin: Mărturisire: eu, serviciul secret!

Știam că, într-o bună zi, va veni și acest moment. Știam că, oricât de bine mi-aș ascunde trecutul, nu o voi putea face la nesfârșit. Știam, chiar în momentele acelea, când comiteam abominabile fapte, că va veni o zi în care nu voi mai putea să suport presiunea, nu voi mai suporta să mă ascund și că voi simți nevoia de a mă elibera, de a mărturisi. Această zi, iată, a venit, iar ceea ce urmează, stimați cititori, nu este decât mărturia mea sinceră, neforțată, pe care sunt dispus să o repet și în fața unui magistrat, dacă vreodată se va pune problema astfel. Pentru a nu prelungi suspansul, voi face întâi mărturisirea, iar apoi voi explica și cum am ajuns în această situație regretabilă.

Aflați, așadar, stimați cititori, că eu, Patrick André de Hillerin, am fost serviciu secret străin. Ați citit bine: serviciu secret străin. Nu turnător al Securității, nu informator, nu colaborator al Securității ca poliție politică. N-am fost nici măcar ofițer acoperit, ci am fost, așa cum ați citit, serviciu secret. Acum urmează povestea.

De câteva zile, România TV și câteva site-uri afiliate desfășoară o campanie furibundă prin care-l acuză pe Mihai-Răzvan Ungureanu că a fost și este agent al unui serviciu secret străin. Campania se bazează pe un text preluat de pe cotidianul.ro, care, la rândul său, preia informația dintr-un text din 2009 publicat pe inpolitics.ro, care, la rândul său, redă o declarație făcută de Nicolae Ulieru în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu de la Realitatea TV. Aceasta este declarația: “Înainte de a fi secretar de stat, Mihai-Răzvan Ungureanu a avut, ca istoric la Iași, o poveste, un scandal care l-a scos din anonimat. El a făcut o conferință de presă în care a denunțat faptul că un ofițer de la secția județeană a SRI a încercat să îl racoleze. Și ca urmare a acestei conferințe de presă s-a constituit o celulă de criză în careul SRI, care a hotărât să îl demită pe ofițerul respectiv, iar purtătorul de cuvânt din vremea aia, Nicolae Ulieru, să dea un comunicat care să condamne practicile nelegale ale acelui ofițer. Relevanța e următoarea, că acel ofițer nu a fost un ageamiu. El a încercat recrutarea lui Mihai-Răzvan Ungureanu pe niște motive foarte întemeiate. Iar sacrificarea acelui ofițer a fost făcută la dorința expresă a unui serviciu străin și stat străin”.

Ei bine, realitatea este cu totul alta. În primul rând, Mihai-Răzvan Ungureanu nu a organizat nici o conferință de presă prin care să anunțe încercările de racolare desfășurate de un ofițer al SRI Iași. În 1995, cu mult înainte ca MRU să devină secretar de stat la Externe, un ziarist al Academiei Cațavencu s-a deplasat la Iași pentru a verifica informația că un anumit maior SRI, Chirilă, ar încerca racolarea tânărului istoric. Ajuns la Iași, ziaristul a sunat de la un telefon public la numărul lăsat de maiorul Chirilă, a vorbit cu el și au stabilit de comun acord că vor continua discuția față în față, după un nou contact telefonic. După aceea, același jurnalist a înregistrat, cu ajutorul unui cameraman, mărturia lui Mihai-Răzvan Ungureanu. După câteva ore de la prima discuție telefonică cu maiorul Chirilă, la a doua încercare de contact telefonic, numărul la care maiorul SRI răspunsese inițial nu mai era alocat, fiind debranșat din rețeaua telefonică. O discuție cu adjunctul șefului SRI Iași ar fi trebuit să-l lămurească pe ziaristul Academiei Cațavencu asupra faptului că nu doar numărul de telefon n-a existat, ci nici maiorul Chirilă, acest nume și grad nefigurând în evidențele Serviciului.

Ziaristul și-a scris articolul, relatând întâmplările așa cum s-au petrecut. Înregistrarea video cu mărturia lui Mihai-Răzvan Ungureanu a fost difuzată la Tele 7 abc, în emisiunea lui Carmen Bendovski, emisiune în care, ulterior, a fost invitat și Mihai-Răzvan Ungureanu. Și nu a existat, nici după aceasta, o conferință de presă. În plus, singurul comunicat dat de Nicolae Ulieru, la vremea aceea purtător de cuvânt al SRI, a fost unul în care se nega atât tentativa de racolare, cât și existența maiorului Chirilă. Asta a fost tot ce a făcut SRI-ul în 1995 referitor la cazul Ungureanu. Caz asupra căruia n-a mai revenit decât ziaristul AC, care, peste ceva vreme, i-a dat din nou de urmă maiorului Chirilă în mica, dar vioaia secție a SRI din Pașcani. Ați înțeles, probabil, până acum, că ziaristul cu pricina eram eu, Patrick André de Hillerin. Veți mai înțelege, de asemeni, că Nicolae Ulieru minte de îngheață apele, iar acel serviciu secret care, chipurile, a determinat sacrificarea unui competent și valoros ofițer SRI eram de asemeni eu, un ziarist care la data întâmplării nu împlinise încă 21 de ani.

Sursa: www.catavencii.ro

loading...

Be the first to comment on "DEZVALUIRI DESPRE EPISODUL INCERCARII RACOLARII LUI MRU DE CATRE SRI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*