REVOLTATOR! DIGI24: Facturi umflate chiar și de 17 ori la curent și apă

romania-furata

Reporterii „România furată” vă prezintă tot mai multe dovezi că facturile de utilități au fost umflate artificial. Adică nu pentru o calitate mai bună a serviciilor și nici pentru curent și apă în vârf de munte, ci pentru a finanța scheme complicate de pe urma cărora beneficiau patronii și patronii politici. Două uriașe dosare de corupție: Apa Nova și Enel. Cu acuzații care vă vor umple de nervi: facturi majorate și de 17 ori.
00 / 22:09

După căderea comunismului, în 1990, fostul Departament al Energiei Electrice și Termice din Ministerul Energiei este reorganizat în Regia Autonomă de Electricitate – Renel.

Colosul administra toate activitățile din domeniul energiei electrice: producţie, transport şi cablurile care ajungeau în casele românilor.

În 1994, Guvernul Văcăroiu înfiinţează „Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic”. Executivul scumpeşte curentul cu 12% doar pentru întreprinderi şi firme. Banii ar fi trebuit să fie cheltuiţi pentru modernizări şi protecţia mediului.

RENEL supravieţuieşte opt ani. Înregistreză pierderi şi datorii uriaşe la bugetul de stat.

CITESTE SI: VREM BANII INAPOI! Curtea de Conturi: Românii au fost furați la GAZ în ultimii 10 ani

În 1998, Guvernul Radu Vasile începe reorganizarea sectorul energetic. Înfiinţează Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru a ţine sub control preţurile şi a superviza privatizările din domeniul energetic. Adoptă şi programul de restructurare şi redresare financiară a RENEL.

În fapt, RENEL se desfiinţa şi se crea un holding, Conel, cu patru filiale: Hidroelectrica, Termoelectrica, Nuclearelectrica şi Electrica. Aceasta din urmă trebuia să se ocupe exclusiv cu distribuţia și furnizarea energiei electrice.

La 31 mai 2000, când se desfiinţează, CONEL acumulase datorii de aproape 300 de milioane de dolari. 274,1 mai exact. Peste 100 de milioane (108,6) erau credite acordate de Ministerul Finanțelor.

Proaspăt instalat, Guvernul Năstase decide o nouă reorganizare. Apare Compania Naţională de Electricitate S.A, în care nu intră și Electrica S.A.

Din 2002 începe privatizarea sectorului energetic

Doru Voicu, fost director privatizare Electrica S.A.: „Noi ne confruntam la vremea respectivă cu blocajul financiar din economie, care se reflecta și în activitatea tuturor companiilor desprinse din Conel și foarte mult în Electrica. Electrica era compania care colecta și acolo se închideau toate acele compensări.”

Societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice este împărţită în anul 2002 în opt filiale: Transilvania Nord şi Transilvania Sud, cu sediile la Cluj, respectiv Brașov, Electrica Banat, cu sediul la Timişoara, filiala Oltenia, cu sediul la Craiova, Electrica Muntenia Nord şi Muntenia Sud cu sedii la Ploieşti, respectiv Bucureşti, filiala Dobrogea, cu sediu la Constanţa, şi Electrica Moldova, cu sediul în Bacău.

La scurt timp de la reorganizare, tot în 2002, Guvernul hotărăşte vânzarea pe bucăţi a societăţii.

Doru Voicu, fost director privatizare Electrica S.A.: „La vremea respectivă s-a optat pentru privatizarea strategică, aşa numita privatizare strategică, întrucât piaţa de capital nu oferea un confort suficient al unui succes neapărat în zona respectivă.”

Privatizarea distribuţiei de electricitate a presupus, pentru început, preluarea de către ENEL a două sucursale Electrica. Trei ani au durat formalităţile, iar în 2005 italienii plăteau 112 milioane de euro pentru 51% din acţiunile Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.

În 2006, Enel preia pachetul majoritar de acţiuni al Electrica Muntenia Sud, vârful de lance al companiei de stat. Costul înţelegerii: 820 de milioane de lei.

Italienii plătesc 395 milioane de euro. Restul, 425 de milioane, urmau să fie investiţi. În 2012, Curtea de Conturi constată că ENEL nu şi-a respectat angajamentele în privinţa investiţiilor de modernizare a sucursalei Muntenia.

Doru Voicu, fost director privatizare Electrica: „Exista în România un mecanism prin care teoretic ar fi trebuit ca aceste investiţii să se întâmple şi anume… În afara contractului în sine de privatizare mai exista şi supravegherea din partea autorităţii de reglementare.”

Penele de curent, mai lungi după privatizare

La sfârşitul anilor 2000, Bucureştiul şi împrejurimile se confruntă cu sute de pene de curent. Situaţia ajunge inclusiv subiect de glume în serialele de comedie din acea perioadă.

La începutul lui 2010, la presiunea a 3.000 de locuitori din cartierele bucureştene Andronache şi Creangă, Senatul înfiinţează o comisie de anchetă. Audierile durează câteva luni, șefii Enel sunt chemaţi să dea explicaţii. În luna mai este definitivat raportul, care cuprinde 17 pagini.

Raportul în urma anchetei de la Senat: „(…) înainte de privatizare, durata de intervenţie era de 24 de ore. Conform contractului de abonat, după privatizare durata de intervenţie poate ajunge şi până la 72 de ore. Sunt cazuri în care se intervine la două-trei luni de la sesizare.”

Pentru mai multe informatii: http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/Romania+furata/Romania+furata+Facturi+umflate+17+ori+la+curent+si+apa

loading...

6 Comments on "REVOLTATOR! DIGI24: Facturi umflate chiar și de 17 ori la curent și apă"

 1. Ajutati-ma , va rog ! Sunt furata la apa , lunar cu cate 40-50 de lei ,painea mea pe jumatate de an ! Factura vine cu cate 1-2 metri cubi de apa si PIERDERI cu cate 4-5 metri cubi ….Cum este posibil asa ceva ….iar ei prospera ca Fat-Frumos din poveste ….le cresc averile de la o zi la alta !

  • EU AM MONTAT GIGACALORIMETRU PENTRU AGENTUL TERMIC SI PLATESC LUNAR PIERDERI IN RETEA LUNAR DE 40-50 LEI, CHIAR DACA LUNA RESPECTIVA NU AM PORNIT INSTALATIA DE CALDURA!
   MA INTREB ! DE CE A MAI FOST NECESARA INVESTITIA DE A MA SEPARA DE CEILALTI CONSUMATORI?
   SUNTEM FURATI PE FATA LA TOATE SERVICIILE PRESTATE-N ROMANIA!
   HOTIILE DIN ROMANIA NU LE POT STOPA TOT ….HOTI!

 2. S-au constatat “DUPA 10 ANI” furturi la nivel de tara.Avea cine sa verifice? Daca DA ,atunci pt ce au fost platiti in acest timp? Daca nu au descoperit ,sunt incompetenti iar daca au stiut si au tacut ,sunt complici.Cei ce au furat si complicii trebuie sa suporte consecintele iar pagubitii sa-si primeasca sumele furate inapoi.

 3. Da ,asa este ! Noi platim si altii fura.Noi tragem de la gura si ei rad de noi!

 4. Care este legea dupa care se stabilesc pierderile calculate la factura de apa ..apar pierderi de apa foarte mari si se calculeaza in functie de consumul de apa ..de ce am mai pus contoare in apartament ? HOTIE PE FATA .ASTA ESTE

 5. GETA ENACHE | 03/02/2017 at 21:45 | Reply

  Eu am avut contoorul de energie electrica defect, la schimbarea contoorului s-a constatat ca a inregistrat in gol 600 de kv. in 25 de zile, si s-a emis factura de plata consumului inregistrat in gol. Astept factura emisa pe acest consum, sa fac contestatie !!!. SINT CEI MARI HOTI CU ACTE !!!, pentru asta nu se iese in strada ????.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*