„Dragnea-premier”, lucratura este data in vileag: „A fost pusa in miscare o schema institutionala de amploare pentru ca Liviu Dragnea sa fie prim-ministru”

dragnea-condamnare-02-inq-octav-ganea

Partidul Uniunea Salvati Romania precizeaza ca, prin modificarile aduse de proiectul de Cod administrativ, condamnatii penal pot fi membri ai Executivului, daca sunt reabilitati, iar in acest fel „o schema institutionala de amploare a fost pusa in miscare” pentru ca presedintele social-democrat, Liviu Dragnea, sa fie prim-ministru.

„Partidul Uniunea Salvati Romania atrage atentia ca o schema institutionala de amploare a fost pusa in miscare pentru ca Liviu Dragnea sa fie prim-ministru. Prin modificarile aduse de proiectul de Cod administrativ, publicat pe pagina de internet a Secretariatului General al Guvernului, condamnatii penal pot fi membri ai Executivului, daca sunt reabilitati. Odata cu intrarea in vigoare a Codului administrativ, se abroga o serie de legi, printre care si L90/2001 pentru organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, care stipuleaza ca ‘pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate’”, se arata intr-un comunicat de presa.
USR a reamintit ca acest articol de lege a fost contestat la Curtea Constitutionala de catre Avocatul Poporului.

„Desi CCR a declarat ca sesizarea de neconstitutionalitate este inadmisibila, a decis ca sintagma ‘au suferit condamnari penale’ inceteaza sa functioneze ca o interdictie daca persoanele ce au suferit o condamnare penala sunt beneficiarele unei legi de dezincriminare, de amnistie sau au beneficiat de o hotarare judecatoreasca definitiva de reabilitare”, a mentionat sursa citata.

USR mai atrage atentia ca art. 17 al proiectului de Cod administrativ prevede ca „pot fi membri ai Guvernului persoanele care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: au cetatenia romana si domiciliul in tara; se bucura de exercitiul drepturilor electorale; nu au suferit condamnari penale, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea”.

Uniunea Salvati Romania cere reformularea sau abrogarea acestui articol, astfel incat Romania „sa nu fie condusa de un Guvern compus din condamnati penal”.

„Curtea Constitutionala a Romaniei, prin decizia nr. 304/2017, pronuntata in urma cu o saptamana, si Ministerul Dezvoltarii Administratiei Publice si Fondurilor Europene, sub conducerea lui Sevil Shhaideh, au pregatit terenul pentru ca Liviu Dragnea sa poata fi prim-ministru, odata ce intervine reabilitarea. Iar acest fapt se poate petrece mai curand decat am putea crede, nu dupa termenul de reabilitare prevazut de lege, ci prin proiectul legii gratierii, aflat acum in dezbatere la Camera Deputatilor. E o schema institutionala de amploare pusa in miscare pentru ca Liviu Dragnea sa fie prim-ministru”, a declarat Florina Presada, senator USR.

Totodata, Uniunea Salvati Romania solicita MDRAPFE organizarea unor dezbateri reale si adecvate pe proiect.

USR a remarcat ca, potrivit raportului de activitate al Guvernului pentru saptamana 3 — 7 iulie si foii de parcurs ce face parte integranta din acesta, pana la 15 august trebuie finalizata avizarea interministeriala a Codului administrativ, deci si orice dezbatere publica, PSD propunandu-si adoptarea lui in acest an, astfel incat el sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2018.

loading...

Be the first to comment on "„Dragnea-premier”, lucratura este data in vileag: „A fost pusa in miscare o schema institutionala de amploare pentru ca Liviu Dragnea sa fie prim-ministru”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*