EXCELENT! Cristian Sutu: Dovada că la guvern lucrează niște idioți

image

Vă citesc dintr-o știre caldă venită de la Wired, via Hotnews: În 1997, 97% din școlile estoniene erau online. În 2000, întâlnirile guvernamentale nu mai foloseau hârtie, iar în 2002 guvernul construise deja o rețea Wi-Fi gratis care acoperea majoritatea zonelor aglomerate. Din 2007, a introdus votul online, iar în 2012 fusese deja instalată o rețea extinsă de cabluri cu fibră optică – promisiunea unei conexiuni de date ultra-rapida – iar 94% din taxele cerute de stat erau plătite online.

Incredibil, nu? Fiți atenți unde s-a ajuns!

Începînd din vara lui 2015, oricine poate merge la cea mai apropiată ambasadă a Estoniei și să aplice pentru e-rezidență. În scurt timp, aplicația pentru e-rezidență va putea fi făcută online, însă deocamdată interfața este o persoană reală în spatele unui birou. Odată acordată e-rezidența, utilizatorul primește un card de identitate, un cititor USB, un plic sigilat în care se găseste codul PIN și o invitație de vizitare a unui URL. Să spunem că vrei să îți deschizi o afacere. Odată ce ai cardul, poți să intri online de oriunde te-ai afla pe planetă, să te loghezi pe portalul guvernului cu cardul și PIN-ul, și să îl folosești pentru a crea o companie estoniană, apoi te înregistrezi la o bancă estoniană și începi tranzacțiile. Pentru că Fiscul estonian este conectat online cu băncile estoniene, plata taxelor este radical simplificată, presupunînd, după cum se arată mai sus, în jur de 5 minute.
Și foarte multe alte beneficii, care l-au făcut inclusiv pe premierul Japoniei să primească un astfel de card de la Estonia.

Bun. Și acum vă rog să priviți această fotografie, luată de pe site-ul Guvernului României. E de marțea asta.

Prin urmare, idioții ăștia au laptopuri performante (au dat bani inclusiv pe branduirea lor cu stema Guvernului) și ei totuși vin cu kilograme de hîrtii în fiecare ședință de guvern. Nu vă gîndiți că doar Gabriel Oprea, premier interimar, își obligă subalternii să aducă cu ei hîrtiile pentru că nu pot folosi un laptop. Și Victor ponta are aceleași obiceiuri.

Vă spun sincer, pot să înțeleg (și cred că bănuiți și voi) de ce toate, dar absolut toate sticlele de apă minerală de la compania Coca-Cola au etichetele îndreptate spre locul de unde se fac fotografii la ședința de guvern. Dar nu pot să înțeleg nici în ruptul capului de ce oamenii știa au laptopurile deschise din moment ce în jurul lor sunt mii și mii de hîrtii cu actele normative de pe ordinea de zi.

Cititi mai multe pe WWW.SUTU.RO

loading...

Be the first to comment on "EXCELENT! Cristian Sutu: Dovada că la guvern lucrează niște idioți"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*