GEORGE MIOC: Ne-am imunizat prea uşor la otrava Gâdea-Laura Georgescu

Vă mai aduceţi aminte de doamna Laura Georgescu? Cea care speria copiii, spunându-le: „Dacă-ncepea un borș d-ăla de-i crăpa creierii pe pereți!”? Cea care striga la angajaţi: “Vă belesc! Să moară mama! Pe bani vă belesc!”? Doamna trimisă în judecată de DNA pentru abuz în serviciu şi instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată…Da, am uitat de dânsa: doamna Laura Georgescu este în continuare preşedinta CNA şi nimeni nu mai pare preocupat că acesta este personajul care păzeşte audiovizualul românesc. Menţinerea Laurei Georgescu în fruntea CNA-ului, abandonarea oricăror tentative de a elimina acest demnitar corupt şi cu comportament golănesc din fruntea instituţiei, ilustrează conivenţa dintre partidele fostului USL pentru protejarea celei mai otrăvitoare televiziuni din România, Antena 3.

Trăiesc în Statele Unite şi ştiu să respect dreptul la liberă exprimare. Dar mediul audiovizual este într-o situaţie specială: spectrul de frecvenţe este o resursă relativ limitată. Dacă dvs. doriţi să vă deschideţi o televiziune, trebuie să cereţi statului român să vă aloce o licenţă. Legiuitorul român, în înţelepciunea sa, a decis să acorde licenţe pentru radiourile şi televiziunile din această ţară doar prin intermediul CNA. Există o legislaţie destul de stufoasă care prevede nenumărate obligaţii atât din partea celor care beneficiază de licenţe de emisie, cât şi din partea consiliului audiovizualului. Inclusiv “protejarea demnităţii umane” sau “respectarea exprimării pluraliste de idei”! Pe scurt, era datoria legală a CNA-ului să oprească linşajele mediatice de la Antena 3 şi de la celelalte televiziuni controlate de USL. CNA nu a reuşit pentru că nu a vrut.

După plecarea din consiliu a jurnalistei Narcisa Iorga (PNL a refuzat să-i înnoiască mandatul pentru că a fost trimisă în judecată, dar exact aceasta este şi situaţia Laurei Georgescu), acolo au fost plasate nişte personaje cenuşii care au rolul de a se preface că nu văd atunci când Gâdea şi compania se năpustesc, în haită, asupra cuiva. Prea scurtă este memoria publicului, care nu-şi mai aminteşte de atacurile murdare împotriva unui Andrei Pleşu, împotriva lui H.R.Patapievici sau împotriva judecătorului Cristian Danileţ. Chiar şi actualul preşedinte Klaus Iohannis a trecut prin această experienţă, dar foştii săi colegi de partid par să fi trecut peste acele momente penibile, iar acum se simt excelent în studioul Sintezei Zilei. Cum a reacţionat CNA-ul la linşajele CNA? Câteva amenzi leşinate, pe care familia Voiculescu le poate plăti lejer din zecile de milioane de euro sifonate de la statul român şi pe care ANAF-ul nu reuşeşte să le confişte, conform hotărârii judecătoreşti.

În paranteză, fiindcă veni vorba de bani, observ şi tăcerea care s-a aşternut peste ordonanţa de urgenţă prin care guvernul Ponta a decis să acorde ajutoare de stat în valoare de 15 milioane de euro televiziunilor care produc “emisiuni informative”. Nu am auzit nici un protest din partea opoziţiei parlamentare. Ordonanţa este profund incorectă faţă de publicaţii precum Hotnews sau ziare.com, pentru că aceşti bani vor subvenţiona, indirect, şi site-urile Antenei 3 sau ale României Tv. De ce este nevoie de subvenţii, când România are un exces de televiziuni zise de ştiri (în fapt, multe sunt simple instrumente de propagandă)? Este evident o mită a guvernului Ponta, acoperită legal, către media pe care o controlează.

Cea mai simplă soluţie pentru a opri infecţia numită Antena 3 ar fi ca toţi oamenii onorabili să refuze să mai frecventeze acest post. Cine acceptă invitaţiile lui Gâdea girează, prin prezenţa sa, linşajele, trecute şi viitoare, orchestrate de acest personaj.

Legal însă, soluţia este la îndemâna CNA. Legea este relativ simplă, sancţiunile se aplică gradual şi se poate ajunge de la “obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 3 ore, între orele 18,00 şi 21,00, numai textul deciziei de sancţionare” la retragerea licenţei, pentru fapte precum “incitarea explicită la violenţă publică”. Întrebaţi-l pe judecătorul Danileţ, de exemplu, dacă a văzut vreodată, la Antena 3, astfel de incitări.

“Mulţi ani de acum înainte Antena 3 va fi aici”, promitea Victor Ponta, la 8 august 2014. Eu aş corecta şi aş spune: Antena 3 va fi aici cât timp va mai trăi USL-ul, sub diferitele sale denumiri. Într-o societate decentă – nu impecabilă, doar decentă – domnul Gâdea ar închide singur instituţia, ar preda cheia ANAF-ului şi ar pleca să practice o meserie cinstită.

Sursa: www.contributors.ro

loading...

Be the first to comment on "GEORGE MIOC: Ne-am imunizat prea uşor la otrava Gâdea-Laura Georgescu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*