George Mioc: PSD nu poate fi decât Ion Iliescu. Vor apune împreună

ponta-iliescu-nastase-mediafax-foto-octav-ganea-resize-610x300

Nu cred că socialiştii din Uniunea Europeană au vreun confrate mai corupt şi mai nereformat decât PSD-ul. În Partidul Socialiştilor Europeni (PES), există un singur lider condamnat penal pentru fapte de corupţie: Liviu Dragnea. În paranteză, observ că preşedintele PES, bulgarul Serghei Stanişev, a fost trimis în judecată pentru că a pierdut documente secrete, în timp ce în România nimeni nu răspunde pentru dispariţia contractului cu Bechtel. Revenind, ceea ce vreau să arăt este că PSD nu este capabil să iasă din regimul Ion Iliescu. Ca om de dreapta care crede în democraţie şi în diversitatea opiniilor politice, cred că alegătorii români au nevoie de un partid de stânga modern, moderat şi cinstit.

Toate partidele mari social-democrate din spaţiul est-european îşi au rădăcinile în fostele formaţiuni comuniste din perioada totalitară, dar, în afară de România, nu ştiu ca vreun lider provenit din fosta nomenklatură comunistă să aibă influenţa pe care Ion Iliescu o are acum în PSD. Nucleul dur al electoratului acestui partid a rămas cel racolat de Iliescu încă din 1990: alegătorii săraci din mediul rural şi pensionarii. PSD nu are nici o tangenţă cu grupurile de stânga din marile oraşe şi din universităţi. Structura de comandă a PSD-ului este cea din 1990: liderul central se comportă ca un monarh absolutist, iar teritoriul este controlat autoritar de către baronii corupţi, continuatori ai practicilor fostului „prim secretar PCR de judeţeană”. Nu sunt tolerate nici un fel de curente alternative în partid, nu există nici cea mai mică dezbatere ideologică.

Dar cea mai frapantă asemănare îmi pare a fi între modul în care Ion Iliescu a furat alegerile din mai 1990 şi faptul că actualul lider social-democrat, Liviu Dragnea, are o condamnare pentru fraudă la referendumul din 29 iulie 2012. Cred că istoria contemporană a României a trecut prea uşor peste neregulile de la scrutinul din Duminica Orbului. Atunci, din dorinţa de a distruge complet opoziţia democratică şi de a o delegitima, Ion Iliescu a folosit tot mecanismul de stat – inclusiv fosta securitate, convertită în SRI – pentru a-şi asigura un scor zdrobitor. Procesul electoral a fost un lung şir de abuzuri, de la agresiunile asupra contracandidaţilor Radu Câmpeanu şi Ion Raţiu la manipularea fără ruşine practicată de televiziunea de stat şi de fosta Scânteia, redenumită Pravda (Adevărul). Dar chiar şi aşa, nu se explică faptul că 12.232.498 alegători din totalul de 14.826.616 au pus ştampila pe candidatul Iliescu, iar în mai multe judeţe acesta a înregistrat un scor de peste 95%. Fără o reţea de supraveghere a procesului de numărare a voturilor, în special în judeţele din Moldova, Muntenia şi Moldova, cred că în multe secţii de votare s-a procedat ca la alegerile măsluite de comunişti în 1946. Dacă România vrea să se împace cu trecutul ei, ar fi timpul ca arhivele secrete din 1990 – cele ale SRI şi ministerului de Interne – să fie deschise. Ceea ce au făcut USL-ul şi Liviu Dragnea în vara lui 2012, pentru a duce la bun sfârşit lovitura de stat, este copy-paste după reţeta folosită de Ion Iliescu în 1990. Diferenţa au făcut-o Curtea Constituţională, DNA-ul şi intervenţia fermă a democraţiilor occidentale, altfel ne întorceam în timp.

Dincolo de convingerile mele politice, susţin că România are nevoie de un partid de stânga neimpregnat de corupţie în toate structurile sale, integrat în problemele contemporane, nu preocupat doar să inventeze noi metode de mituire a alegătorilor săraci. România are nevoie – pentru buna ei dezvoltare politică şi socială – de o formaţiune modernă, preocupată, de exemplu, de gravele probleme ecologice (deşi nu sunt de acord cu mitul că doar stânga are pe agendă de chestiunile de mediu), care să elaboreze politici sociale focusate pe grupurile cu adevărat defavorizate sau care să aducă pe agenda publică chestiunile legate de egalitatea de şanse şi discriminare. Politici sociale nu înseamnă să creşti de-a valma salariile tuturor funcţionarilor publici, din care o mare parte sunt angajaţi cu spate politic şi taie frunze la câini – a spus-o, oarecum, chiar ministrul de Finanţe. Asta este o mită electorală acoperită prin lege. Din păcate, este evident că PSD-ul nu are resurse pentru a se reforma. După Ion Iliescu, partidul a fost preluat de lideri tot mai nevolnici, probabil şi pentru ca acesta să-şi poată menţine controlul. Geoană, Ponta, Rovana Plumb şi Dragnea sunt nişte personaje mediocre, lipsite viziune şi carismă, care, într-o competiţie reală, fără să aibă în spate structurile PSD, nu ar ajunge nici şefi de scară într-un bloc din Militari.

Eu susţin că, odată cu apusul lui Ion Iliescu, se va scufunda şi creaţia sa, numită PSD. Treptat, milioanele de români aflaţi la muncă în străinătate vor determina alegătorii tradiţionali ai acestui partid să-şi dea seama că sunt înşelaţi. Ar fi momentul ca oamenii cinstiţi care cred în valorile social-democrate să se gândească la o construcţie post-PSD, înainte ca un grup de populişti isterici să importe modelul Syriza-Tsipras, eventual cu o finanţare discretă dinspre Moscova.

sursa: CONTRIBUTORS.RO

loading...

Be the first to comment on "George Mioc: PSD nu poate fi decât Ion Iliescu. Vor apune împreună"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*