ÎNFRICOȘĂTOAREA ROMÂNIE A TRANZIȚIEI

image

DE STELIAN TANASE

Am citit in acest weekend cartea lui Cristian Sima „Marea spovedanie a brokerului fugar „(ed.Integral, 2015) . Autorul este cunoscut din 1997 cind s-a întors in țară din Occident. Și-a continuat afacerile, dar a început să apară la diverse televiziuni dind un fel de consultații pe teme care țineau de burse, acțiuni, brokeraj etc. In 2012 a fugit din Romania, provocind consternare.

A făcut o vreme figura de guru infailibil. Personajul lui – un amestec de magician și escroc. Nu știai dacă trebuie să îl iei in serios sau să apeși butonul telecomenzii. Vorbea prea mult, dădea din mîini, și nu prea ințelegeam ce spune pentru că amesteca fără semne de punctuație economie politică, bancuri răsuflate și formule matematice. Omul e educat, știe multe, a citit destul, e meloman, cinefil, olimpic la matematică. Nu l-am invitat niciodată în emisiunile mele deși pe atunci eram foarte activ in televiziuni. E unul dintre puținii care mi-au scăpat.

Marea spovedanie e o carte de confesiuni. dar întîi de toate este o justificare a aventurii de om de afaceri, de broker fugar. Sima e conectat la lumea politică de la virf, cu massmedia ( e unul din acționarii Hotnews ). Apare des pe platourile tv, in lumea mondenă, in intilnirile dintre businesmani. Cunoaste tot felul de oameni interesanti – afaceristi, parlamentari, miniștri, jurnaliști de top. Cartea e o galerie de portrete in care acestia apar rind pe rind sub reflector. Unii in ipostaze nebănuite, de agenti acoperiți, de jurnaliști/afaceriști. Nimeni nu este ce pare a fi. Se perinda in pagini Daniel Dăianu, Bogdan Chireac, Cătălin Predoiu, Viorel Hrebenciuc, Dinu Patriciu, CP Tăriceanu, Adrian Năstase, Mircea Dinescu, Sorin O.Vântu, Marius Tuca, Gabriela Vrănceanu Firea, Dimitrie Sturza, Victor Ponta, Sebastian Ghiță, Virgil Măgureanu și multi altii. ( Puiu Popoviciu, Radu Dimofte, Dan Odobescu, Irina Socol, etc). Unii foarte cunoscuți, altii figuri din subterana României, afaceriști, șpăgari, țepuitori, rude, profitori de toate rangurile. Securiști si ex-securiști mulți dintre ei, mereu prezenți in spatele oricărei afaceri bănoase, în massmedia și în politică. Romanii sunt de două feluri – cei care fac parte din Sistem, puțini. Și ceilalti, imensa majoritate.

Cum vede România in care s-a invîrtit autorul cîțiva ani ? Dincolo de peisajul uman, aici e un angrenaj pe care îl descrie. Cel al corupției care a infestat tot corpul social. E o Românie a hoției la toate nivelurile, a banilor la pungă, a comisioanelor grase și a parandărătului generalizat. Totul se tranzacționează, in România totul se vinde, totul este rodul unui compromis murdar. Nu exista ideologii sau convingeri. etc. Lăcomia domină, scuză, motivează, obligă la acțiune, mînă în lupta pe toți liderii politici ca și pe marii rechini ai banului. Și dacă avem o Românie viciată, scrie Sima, e și vina celorlalți care asistă impasibili, care se complac in acestă situație. E vina acestor elite degenerate dar și a maselor indiferente la ce li se intimplă. Soluția dată de autor este un despot luminat care să facă reforme radicale, pentru că românii nu sunt pregătiți pentru democrație.

Nu aceste considerații fac substanța cărtii, ci amintirile. E vorba de afaceri, de escrocherii, de felul cum s-au făcut averi in România ultimilor 15 ani. Care sunt complicitățile, protagoniștii, care sunt resursele puse la bătaie. Cine sunt marii jucători !? Aici e vorba de fapte concrete. Sima iși cunoaște bine clienții, pe cei cu care s-a intersectat. De asta cartea lui a fost așteptată în aceste medii cu nerăbdare și ingrijorare încă din ziua cind a fugit din România după ce in prealabil expediase arhiva în Occident. De altfel înregistrase toate convorbirile de la sediul firmei cu toate personajele amintite mai sus. Mulți au insomnii din cauza asta cred. Pe cine va demasca așadar, pe cine nu? Ce afaceri, ce tunuri va povesti și pe care nu. Cine va scăpa basma curată și cine nu.

Cartea nu este chiar o spovedanie, sinceritatea nu e totală. Lipsesc multe episoade, cum și autorul recunoaște la final. Episoade care nu ar fi trebuit totuși să lipsească. Poate la vol ll. va intregi peisajul. Putem citi cartea și ca pe un mesaj trimis impricinaților, li s-a arătat pisica neagră. Adică – domnilor v-a trecut glonțul pe la ureche, dar urmează… Adevărurile de aici sunt parțiale. Autorul se apără, se justifică, pledează. Unele lucruri le spune, pe altele le ascunde.

Impresia finală este că România in tranziție este o lume hidoasă – cel puțin la virf. O Românie infricoșătoare.

Sursa: WWW.STELIANTANASE.RO

loading...

Be the first to comment on "ÎNFRICOȘĂTOAREA ROMÂNIE A TRANZIȚIEI"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*