IPOTEZA CONFIRMATA PENTRU ROMANIA LIBERA: Unde se ascunde fugarul Sebastian Ghiță?

ghita

Romeo Ursu, zis Boenică, interlop și urmărit internațional, susține că Sebastian Ghiță s-ar afla în Iordania. Boenică a dat de înțeles reporterilor RL că ar fi dispus să ofere amănunte suplimentare, dar contra cost.

Condamnat în 2014 la 10 ani și 3 luni de închisoare pentru implicarea sa într-o rețea de falsificatori de carduri, Romeo Ursu, zis Boenică, spune că Sebastian Ghiță ar fi ajuns în Iordania, o țară cu care România nu are acord de extrădare. Boenică este fugit și el tot în Iordania, de unde postează des pe Facebook mesaje sfidătoare la adresa autorităților române care îl caută încă din 2008.

un material de Ondine Ghergut, Razvan Pritulescu – ROMANIALIBERA/RO

Contactat de “România Liberă”, Boenică a susținut că are informații sigure despre prezența lui Sebastian Ghiță în Amman, capitala Iordaniei, unde a sosit “împreună cu mai mulți membri din staff-ul lui”, dar recunoaște că nu s-au întâlnit încă față-n față.

La insistențele reporterului RL de a afla mai multe amănunte, Boenică l-a întrebat pe acesta dacă are cont escrow (instrument bancar utilizat în tranzacții care implică sume mari de bani – n.r.), sugerând, astfel, că va face dezvăluiri doar contra cost. A dat, însă, înapoi atunci când ziaristul a întrebat ce sumă de bani cere pentru o fotografie recentă cu Ghiță în Iordania.

“Nu știu. Dar nu cred că ar trebui să știe”, a răspuns interlopul.

Sursele “României libere” au relatat că Sebastian Ghiță ar fi ieșit din România prin zona Galați – Reni și de acolo ar fi plecat în Turcia. Alte surse au susținut, însă, că fostul deputat ar fi ori la Tel-Aviv, ori în Dubai, zonă pe care a frecventat-o cu Victor Ponta.

Cine e Boenică

Romeo Ursu, zis Boenică, a dispărut din țară tot de sub ochii Poliției, ca și Sebastian Ghiță, numai că interlopul nu se întorcea de la o sindrofie a SRI, ci era chiar în clădirea Tribunalului București.

În octombrie 2008, Boenică aștepta pronunțarea privind arestarea preventivă într-un dosar ce viza înșelăciuni imobiliare. El a dispărut în scurta perioadă dintre expirarea mandatului de reținere și emiterea unui mandat de arestare.

„România Liberă” poate să refacă ultimele ore dinainte ca fostul deputat Sebastian Ghiță să dispară. Fostul deputat Sebastian Ghiță, căutat de poliție după ce, miercuri, nu s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a participat, luni seara, la o întâlnire protocolară la sediul SRI, au confirmat surse din instituție pentru „România Liberă”. Jurnaliștii România Curată precizează că, în seara respectivă, Sebastian Ghiță ar fi fost filat de polițiștii din Departamentul de Operațiuni Speciale, însă, în jurul orei 23.00, aceștia i-ar fi pierdut urma, după ce mașina fostului deputat ar fi „dispărut în ceață”.

În 2011, în primul mandat de urmărire internațională, autoritățile iordaniene au confirmat prezența lui Boenică pe teritoriul acestei țări, spun sursele „României libere“. În 2013, când Boenică era tot în Iordania, iar demersurile de extrădare pe bază de acord de reciprocitate erau în plină derulare, Tribunalul București i-a revocat mandatul de urmărit internațional.

În 2014, după condamnarea definitivă în două dosare penale, Boenică a fost dat din nou în urmărire internațională, dar autoritățile iordaniene nu au mai răspuns solicitărilor omologilor români. Nici măcar nu au confirmat prezența lui Boenică pe teritoriul Iordaniei.

După ce a dispărut, Boenică a început să povestească pe Facebook despre viața sa din Iordania, să-i invite pe cei vizați de Justiție în -această țară, dându-le asigurări că nu vor fi extrădați și chiar să ridiculizeze instituțiile statului din sistemul înfăptuirii actului de Justiție.

Fuga lui Ghiță

Sebastian Ghiță este urmărit penal în două dosare de corupție și judecat în altele două. El a dispărut din vizorul polițiștilor de la Direcția Operațiuni Speciale (DOS) în seara de 19 decembrie, după ce a participat la o festivitate restrânsă a Serviciului Român de Informații, unde a fost invitat.

Ghiță era filat permanent de echipajele DOS, prin mandat emis într-un dosar aflat în ancheta DNA. Echipa de filaj l-a pierdut pe traseu. A două zi, pe 20 decembrie, polițiștii l-au dat dispărut.

În afară de mandatul de monitorizare permanentă, fostul deputat PSD avea interdicția de a părăsi țara, interdicție impusă prin controlul judiciar și pus în practică de Poliția Română. În urma unei anchete interne, Poliția Română a anunțat că nu există polițiști vinovați de “pierderea” lui Sebastian Ghiță.

În prezent, pe numele lui Sebastian Ghiță a fost emis un mandat de arestare în lipsă, fiind dat în urmărire generală pe teritoriul României.

DNA a solicitat, vineri, instanței supreme, un mandat european de arestare și a făcut cerere de urmărire intenațională. Înalta Curte de Casație și Justiție încă nu a programat judecarea cererii DNA. Altfel spus, deocamdată Sebastian Ghiță nu este urmărit internațional.

Parchetul dezamorsează o primă „petardă“ marca Ghiță

După seria de emisiuni TV în care Sebastian Ghiță a relatat despre presupuse abuzuri săvârșite de adjunctul SRI, Florian Coldea, și șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, Secția de Urmărire Penală din Parchetul General a deschis un dosar penal, începând urmărirea penală in rem (pentru presupuse fapte de abuz în seviciu).

Până acum, în acest dosar procurorii au ajuns la concluzia că nu este adevărată dezvăluirea lui Ghiță potrivit căreia la ordinul Codruței Kövesi, Ghiță ar fi plătit 200.000 de euro pentru a-l aduce în țară pe fugarul Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI. “Aducerea în țară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliția Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituție”, susține Parchetul.

“Nu comentez declarațiile unui inculpat”

Pe de altă parte, Kövesi a anunțat că făcut o nouă sesizare la Inspecția Judiciară din cadrul CSM.

Legat de dezvălurile lui Ghiță, șefa DNA a declarat ieri: „Nu comentez declarațiile unui inculpat fugar care are mai multe dosare, o parte la DNA, o parte trimise în judecată. Nu doresc să intru în dialog cu acesta (…) Să lăsăm lucrurile ridicule gen cucuvele mov, șefi CIA”, a declarat, ieri, Laura Codruța Kövesi.

Șefa DNA considera că aceste atacuri apar deoarece „DNA și-a permis să-i deranjeze pe inculpați” și a precizat că a depus „peste 14 sesizări la CSM cu afirmații tendențioase, denigratoare, ridicole” și a sesizat CNA pentru 12 emisiuni în care s-au făcut „afirmații neadevărate” la adresa DNA.

VARIANTE. Unde s-ar putea ascunde mogulul de Ploiești

După ce a dispărut în ceață Sebastian Ghiță, au apărut câteva posibile locuri în care s-ar ascunde. Turcia a fost prima variantă aruncată pe piață chiar de către postul de televiziune controlat de fugar. „România liberă“ a avut informații că Sebastian Ghiță este căutat de poliție în Bucovina.

Boenică spune că l-ar fi văzut pe mogul în Iordania. S-a mai speculat că Sebastian Ghiță s-ar ascunde la un spital de psihiatrie din Moldova și chiar că se află încă undeva în Prahova.

loading...

Be the first to comment on "IPOTEZA CONFIRMATA PENTRU ROMANIA LIBERA: Unde se ascunde fugarul Sebastian Ghiță?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*