JAF IN CODRII ROMANIEI! De ce au nemții de la Silvirom liber la defrișări? Pădurea de la Gura Teghii furată bucată cu bucată de ,,lotul Beganu”

image

Home » Actualitate » De ce au nemții de la Silvirom liber la defrișări? Pădurea de la Gura Teghii furată bucată cu bucată de ,,lotul Beganu”
Posted on 30 July 2015 by Adelina Mitrache in Actualitate // 0 Comments

Procurorii DNA susțin că retrocedarea pădurii de la Gura Teghii care a avut loc în 2011 a fost făcută ilegal cu implicarea unor funcționari corupți ai statului. DNA a reținut și a pus sub acuzare, în noiembrie anul trecut, un grup de 12 persoane, între care s-a numărat și fostul prefect de Buzău Paul Beganu, scrie site-ul opinibuzau.ro.

Curtea de Apel Ploiești a dispus marți, începerea judecării pe fond a „lotului Beganu”. Urmează să fie acordat un termen în acest sens după ce decizia va rămâne definitivă. În aceeași zi, instanța a decis să ­res­pingă toate cererile și excepțiile ridicate de cei 12 inculpați prin apărători, cu privire la legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.

Soluția nu este definitivă și poate fi contestată la instanța superioară. Magistrații Curții de Apel Ploiești au stabilit un nou termen de judecată pentru data de 6 august, în scopul verificării măsurilor preventive luate față de unii dintre inculpați.

Suprafața a ajuns în acel an în proprietatea afaceristului Gheorghe Ceteraș care a vândut-o rapid unei firme din concernul german Nordcapital. RISE Project și publicația germană Die Welt au investigat ramificațiile transnaționale ale tranzacției cu pădurea de la Gura Teghii.

Atât retrocedarea, cât și vânzarea proprietății au fost extrem de rapide, astfel, omul de afaceri din Ialomița a reușit în doar câteva luni să facă afacerea vieții lui: în februarie 2011, Ceteraș a cumpărat drepturile litigioase pentru teren, trei luni mai târziu, în mai, a fost pus în proprietate, și 20 de zile mai apoi, pe 15 iunie 2011, a vândut miile de hectare, cu 21,7 milioane de euro, societății SRN Silvirom Nawaro GMBH.

Cine este SRN Silvirom Nawaro GMBH?

O companie controlată în proporție de 99,95% de o altă companie din Hamburg, parte din concernul german Nordcapital. Acesta este un fond de investiții controlat de Erck Rickmers, un cunoscut om de afaceri în Germania și fost membru în Parlamentul din Hamburg, din partea socialiștilor.

Oficialii Nordcapital au declarat că legătura cu omul de afaceri a fost facilitată de un intermediar. ,,Afa­cerea cu domnul Gheorghe Ceteraș a fost intermediată de un broker. Omul de afaceri apărea la vremea respectivă ca proprietar al acelei suprafețe de teren, iar societatea cumpărătoare SC SRN SilviRom GmbH și-a onorat contractul semnat pentru această pădure. Din acest motiv nu credem că această proprietate a fost achiziționată ilegal. Am aflat din media des­pre ancheta procurorilor DNA”, au răspuns oficialii Nordcapital.

În total, pentru ,,pădurea lui Ceteraș din Buzău”, nemții au scos din buzunar 21,7 milioane de euro și au fost reprezentați de un partener al Casei de ­avo­catură Schoenherr, avocata Hegedus Brown Eva, membră în asociația România – Austria. Iar legăturile dintre fondul de investiții german și statul austriac merge mai departe. Pe site-ul oficial, varianta în germană a fondului Nordcapital, se arată că pădurile deținute din România sunt administrate de grupul Esterhazy, cea mai mare companie privată din Austria în domeniul silviculturii. În total, în România, Nordcapital are în proprietate aproximativ 15.000 de hectare în Moldova și Muntenia.

Cine sunt personajele cheie anchetate de DNA?

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva unor judecători, avocați, foști politicieni sau funcționari ai Romsilva: omul de afaceri Gheorghe Ceteraș a fost acuzat de dare de mită și constituire de grup organizat, fostul prefect de Buzău, Paul Beganu, a fost acuzat de luare de mită, fals intelectual și abuz în serviciu, judecătorului ­Ne­culae Toader, cel care a hotărât retrocedarea pădurii, i s-au reținut infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu, avocatul lui Ceteraș, Vasile Mihai Cosmin, fiul prim procurorului din Pătârlagele, a fost învinuit de complicitate la dare de mită și constituire a unui grup organizat. Pe lista învinuiților mai apare și un angajat al Romsilva, Ion Irimia, acuzat de trafic de influență.

Cum au circulat banii în afacerea retrocedării ilegale?

Procurorii anticorupție susțin că omul de afaceri buzoian, pentru a se asigura că va câștiga în instanță pădurea, a oferit un milion de euro fostului prefect Paul Beganu, un alt milion de euro ar fi fost remis, angajatului Romsilva în doua tranșe, iar alte 250.000 de euro au ajuns la judecătorul de la Pătârlagele, Neculae Toader care a hotărât retrocedarea pădurii în favoarea lui Ceteraș. Decizia Judecătoriei Pătârlagele nu a mai fost atacată cu recurs nici de Prefectura Buzău, nici de comisia județeană și nici de comisia locală Gura Teghii.

Unde se duce lemnul de la Gura Teghii?

Firmele unor politicieni, funcționari și afaceriști cu probleme penale taie pădurea și vând buștenii direct grupului patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. Majoritatea lucrează exclusiv pentru Schweighofer, iar sumele pe care le încasează sunt amețitoare, dezvăluind miza financiară a dezastrului din pădurile românești. SRN SilviRom GmbH, care exploatează cele 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii, este al doisprezecelea furnizor de le lemn pentru corporația Holzindustrie Schwei­ghofer, cel mai mare procesator de lemn din România, grup patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. SRN SilviRom GmbH se află printre primii doisprezece beneficiari ai banilor plătiți de Schweighofer, furnizând corporației în perioada 2013-2014 nu mai puțin de 39.333 metri cubi de lemn, pe care a încasat 11,8 milioane lei.

Este singurul caz de retrocedare cu multe semne de întrebăre în care apar nemții?

Pădurea de la Gura Teghii nu este singurul caz de retrocedare cu semne de întrebare în care apar nemții de la Silvirom. Fondul de investiții a cumpărat 1.464 de hectare de pădure în Câmpina, suprafață retrocedată familiei Cantacuzino. Anul trecut, Curtea de Conturi a început o anchetă privind modul în care a fost reconstituit dreptul de proprietate, existând suspiciuni privind falsificarea unor documente.

Sura: PRESALIBERA.NET

loading...

Be the first to comment on "JAF IN CODRII ROMANIEI! De ce au nemții de la Silvirom liber la defrișări? Pădurea de la Gura Teghii furată bucată cu bucată de ,,lotul Beganu”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*