JAF LA FACTURA DE GAZE!

image

Furnizorul de gaze pentru jumătatea de sud a ţării a introdus, de patru luni, în factura pentru clienţii casnici şi estimările de consum pentru următoarele două luni calendaristice. GDF Suez susţine că, ştiind cât va avea de plată la gaze în următoarele luni, cetăţeanul îşi va chivernisi mai bine banii. În realitate, cetăţeanul este anunţat că datorează o sumă de bani mult mai mare decât cea la zi. Dacă o plăteşte, nu se întâmplă nimic rău, însă trebuie să ştie că, în această situaţie, furnizorul s-a împrumutat de la el cu dobândă 0 şi, poate, l-a şi lăsat “în pană” de bani.
Din mai, furnizorul de gaze pentru jumătatea de sud a ţării GDF Suez Energy Romania a schimbat factura pe care o trimite acasă clienţilor. Aceasta nu mai indică strict consumul pe luna anterioară sau regularizarea pe trei luni anterioare, ci anticipează şi facturează consumul din viitor. Astfel, la prima regularizare furnizorul îţi prezintă scris, pe lângă suma pe care o ai de plătit pe lunile în care s-a făcut regularizarea, şi sumele pe care le vei avea de plătit pe parcursul lunii curente şi al următoarelor două luni, pe bază de estimări de consum. De exemplu, factura pe august va prezenta consumul şi suma aferenta acestuia, dar şi estimări de consum şi sumele aferente de pe septembrie şi octombrie. Astfel, la suma totală de plată, apare o cifră care înglobează consumul de gaze pe trei luni, conform estimărilor interne ale companiei, care, cel puţin pe lunile de vară, sunt duble faţă de consumul real. Te poţi trezi, aşadar, cu o sumă totală de plată care poate fi de patru ori mai mare decât ce ai tu de plată în mod real, la zi.

Exemplificăm cu factura pe august a unui client oarecare GDF Suez Energy Romania. Se poate vedea că suma totală de plată este evidenţiată central şi constă din adunarea F1 cu F2 şi cu F3. Rezultă un total de 232 de lei. În realitate însă, clientul are de plată la zi doar 63 de lei, contravaloarea consumului de pe august sau, după caz, a regularizării de pe trei luni anterioare. GDF Suez nu precizează acest lucru în mod explicit. Clientul trebuie doar să intuiască ce sumă are acum de plată. Ca să afle exact, trebuie sunat la Call Center-ul furnizorului. Aici, după ce dai codul de client, operatorul iţi prezintă soldul la zi, ceea ce ai curent de plată. Se observă că, la o factură totală, prezentată de GDF Suez, de 232 de lei, la zi sunt doar 63 de lei (68 de lei – un rest de bani din contul personal de 5 lei).

Sursa: ECONOMICA.NET

loading...

Be the first to comment on "JAF LA FACTURA DE GAZE!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*