Pentru pizdeț apăsați limba rusă

putinhotinfo

Un text de PAVEL LUCESCU – www.7est.ro

E un deliciu să asculți doi moldoveni certându-se. Ca tot omul lăsat pradă fierbințelii, moldoveanul furios nu mai vorbește ci e vorbit de limbă, de limba aia pură care spune totul despre neamul din care se trage, de la țâța pe care a supt-o până la ultimul stăpân care i-a rânduit viața.

Așa… Când doi moldoveni se ceartă nimic nu te poate surprinde mai mult decât faptul că dacă e s-o dea pe înjurătură atunci, ca și cum ar avea în cap un buton poliglot, sar automat în limba rusă.

Da, pentru moldovean, fie el patriot și unionist, emoțiile tari sunt rusești. N-am asistat la o scenă de amor între doi moldoveni dar cred că și gemetele de plăcere sunt tot rusești. Și asta mie-mi spune mai mult despre “frații noștri de peste Prut” decât orice manual de istorie.

Dar am și o veste bună. Moldovenii sunt mai pro-europeni decât noi și asta dintr-un motiv care n-are legătură nici cu noi, nici cu politica Bruxelles-ului. Sunt mai pro-europeni chiar și fără s-o știe pentru că limba în care înjură, urăsc sau iubesc, e o limbă de opoziție, nu de putere. Emoțiile fundamentale au marele dar de a întreține viața dar nu și de construi ceva pe ea. Sunt cei mai buni cenzori și cei mai proști organizatori.

Pentru moldoveni rusa e limbă de protest, nu de suport, e cultură de opoziție, nu de putere.

Dă-i moldoveanului un guvern pe care să iubească să-l înjure și l-ai câștigat de partea bună a istoriei. Dă-i în schimb unul pro-rus și l-ai castrat. Iar el știe asta și fără să înțeleagă și va face tot posibilul s-o evite. Moldovenii îi vor pe pro-ruși și pe rusofoni în opoziție nu pentru că n-ar avea încredere în ei ci, dimpotrivă, pentru că tocmai în opoziție le simt cu adevărat utilitatea, vigoarea și competența.

Mulți moldoveni îl admiră pe Putin, mult mai mulți decât ți-ai imagina de prin vreun birou cu sondaje și analize ale serviciilor de informații în față. Îl admiră nu pentru ceea ce face cu poporul lui, ci pentru tupeul cu care îi tratează pe cei mai tari decât el, pe americani și pe europeni. Îi admiră imaginea pe care și-a construit-o în fața ăstora și nu pentru c-ar crede în puterea lui reală. Putin e interesant pentru moldoveni ca erou al neputinței mândre în care se regăsesc ei înșiși, al opoziției fără complexe, al mușchilor încordați de pe margine.

Un Putin în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău ar fi pentru moldoveni un Mesia. Dar doar acolo. Guvernul nu poate fi înjurat decât în rusește, iar pentru asta el trebuie să fie neapărat pro-european.

loading...

Be the first to comment on "Pentru pizdeț apăsați limba rusă"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*