Trei golănisme electorale de la Ponta, Dragnea & Co, în ziua votului. Disperare și optimism

 

Golănia 1. DIASPORA

Încă de dimineață, de la Paris, Bonn, Bruxelles, Roma, Stockholm, Munchen și din alte orașe din lume au început să curgă relatările despre cozile cu sute de persoane care așteaptă să voteze. Organizarea votului în diaspora sunt eșec total, care, de altfel, a și fost anticipat. În unele locuri se stă și câte 2-3 ore la coadă. De vină sunt numărul mic de secții, numărul mic de persoane în secții, formularele care trebuie completate (declarații cum că nu au votat și în altă parte – o formalitate cretină, ținând cont de zecile și sutele de kilometri distanță, în unele cazuri, dintre secții), pentru a nu mai vorbi lipsa posibilității votului prin corespondență. Nu e greu de anticipat, după huiduielile primite la Torino și Madrid în mod direct, și, prin mandatari, de la Paris, de către Victor Ponta, de ce această organizare a fost deliberat defectuoasă. Iar efectul demobilizării vizează, în special, turul al II-lea.

Golănia 2. STUDENȚII

Aici vorbim de București, unde aceleași formulare pe care trebuie completate de cei care votează în altă localitate decât cea de reședință au fost epuizate. Evident, că s-au epuizat în secțiile de votare din zonele complexelor studențești. Că Ponta nu se bazează pe electoratul urban tânăr și educat nu e o noutate.

Golănia 3. OBSERVATORII VOLUNTARI

Grație unei mobilizări fără precedent în ultimii 10-15 ani cel puțin, câteva sute de observatori voluntari s-au acreditat și și-au ales secțiile cele mai problematice de la precedentele runde de alegeri, prin Teleorman și Olt, îndeosebi. Acești observatori le-au stat în gât președinților secțiilor de votare încă de dimineață. Cu buna sau cu forța au încercat să scape de ei. La Colonești, Olt, au chemat mascații.

Disperare

Avea nevoie Ponta de aceste golănisme astăzi?, e o întrebare legitimă. Analiștii se așteptau la mari probleme în turul al II-lea, nu acum. Pentru că, din punct de vedere strategic poate fi o eroare să crești gradul de iritare la un nivel la care poți genera mobilizare adversă. În cazul diasporei și a studenților răspunsul e destul de simplu: mizeriile de acum îi vor descuraja pe cei mai comozi să participe la turul al II-lea (așadar se vizează efecte pentru al doilea tur). Presiunile asupra observatorilor voluntari au o altă semnificație. Dacă au început să-și scoată armele de pe acum, e semn de disperare. Nu că ar termina Ponta pe primul loc astăzi, ci că diferența nu va fi suficient de mare pe cât și-ar dori (știut fiind faptul că o diferență sub 10 procente l-ar face vulnerabil).

***

Optimism

Și, totuși, ziua de astăzi rămâne una foarte frumoasă pentru mine (indiferent de rezultatele votului). Și e legată de implicarea voluntară a sutelor de observatori de care am vorbit. Pentru a explica: observatorii voluntari sunt acei observatori care nu primesc nicio recompensă financiară pentru munca lor. Fac asta din convingere (de aici și deranjul pe care îl produc prin Teleorman, Vrancea, Olt și prin alte sate cu prezențe ”record” la vot). Dinspre ei vine schimbarea reală în România. Indiferent cine câștigă alegerile la tura asta. Și nu e întâmplător că cei mai mulți dintre acești observatori și-au făcut ”încălzirea” la Referendumul Cianurii, din decembrie 2012, din Apuseni, sau că au fost anul trecut în stradă. Toamna Românească nu a murit!

de Mihai Gotiu, integral pe romaniacurata.ro

loading...

Be the first to comment on "Trei golănisme electorale de la Ponta, Dragnea & Co, în ziua votului. Disperare și optimism"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*