ULTIMA ORĂ: Fosta şefă DIICOT, eliberată din arestul preventiv

Instanţa a decis să o elibereze din arestul preventiv pe Alina Bica, fosta şefă DIICOT. Aceasta va fi plasată în arest la domiciu, însă doar după judecarea contestaţiei DNA şi rămânerea definitivă a deciziei.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost trimiși în judecată, pe 25 septembrie, în stare de arest preventiv, de procurorii DNA, în dosarul privind mita pentru clasarea dosarului în care este implicat omul de afaceri Horia Simu.

Vezi şi: Fosta şefă DIICOT şi fostul şef ANAF, trimişi în judecată de DNA

Alina Bica este acuzată de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu, iar Șerban Pop — de complicitate la dare de mită.

În dosar, a fost deferit justiției și omul de afaceri Horia Simu pentru dare de mită, arestat preventiv în altă cauză.

Potrivit unui comunicat al DNA, în 2014, Șerban Pop a primit de la Horia Simu suma totală de 230.000 euro (cash și sub forma a două contracte de consultanță judiciară), pentru a interveni la nivelul conducerii DIICOT în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

“La 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror șef al DIICOT, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunțător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Șerban Pop. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus”, susțin procurorii.

Vezi şi: Alina Bica vrea să se sinucidă în pușcărie

DNA precizează că, în schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate în cauză, a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în dosarul în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin lui Șerban Pop și Alina Bica.

De asemenea, a fost instituită poprirea asupra conturilor deținute de acești doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

MINUTA:

În temeiul art.348 alin.2 rap. la art.207 alin.6 C.pr.pen., art.242 alin.2 C.pr.pen. dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Bica Alina Mihaela (date stare civila) şi Pop Şerban (date stare civila) cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. În temeiul art.221 alin.1 şi 2 C.pr.pen., pe durata arestului la domiciliu inculpaţii au următoarele obligaţii: -să nu părăsească imobilul în care locuiesc, fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura, respectiv inculpata Bica Alina Mihaela – imobilul din …………, iar inculpatul Pop Şerban –imobilul din ……., -să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, -să nu comunice, direct sau indirect, între ei, cu inculpatul Simu Horia (date stare civila) şi nici cu martorii – Mihăilescu Ionu? Florentin (date stare civila),Voineag Marius-Ionu? (date stare civila), Dumitru Camelia (date stare civila), Purcărin Cătălin (date stare civila), Trandafir Codru?a-Mariana (date stare civila), Vrabie Mihaela (date stare civila), Ni?ă Liviu-Marius (date stare civila), ?raer Aurel (date stare civila). Atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Dispune punerea în libertate a inculpatei Bica Alina Mihaela de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.33/U din 02.09.2015 şi a inculpatului Pop Şerban de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.32/U din 02.09.2015 emise în baza încheierii nr.635 din 02.09.2015 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul 3217/1/2015, dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză. Respinge, ca nefondată, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar formulată în scris de inculpata Bica Alina Mihaela. Fixează termen pentru punerea în discuţie a măsurilor preventive privative de libertate privind pe inculpaţii Bica Alina Mihaela şi Pop Şerban la data de 6 noiembrie 2015, ora 12,00, Sala Secţiei Penale, cu citarea acestora şi asigurarea apărării. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, astăzi, 21 octombrie 2015.

loading...