Ultimele dorințe ale lui Dinu Patriciu! Ziarul Libertatea prezintă în exclusivitate testamentul celui care a fost cel mai bogat român

image

Decedat pe 19 august anul trecut la Londra, omul de afaceri Dinu Patriciu îşi făcuse ordine în ceea ce priveşte administrarea postmortem a averii sale. Cu numai un an în urmă, mai exact pe 20 august 2013, Patriciu îşi scrisese testamentul la Bucureşti şi hotărâse definitiv ca soţia sa, Dana Rodica, să fie dezmoştenită.

Nemulţumit că în cea mai grea perioadă a vieţii sale, atunci când a trecut şi printr-o intervenţie chirurgicală extrem de complicată, soţia nu i-a fost alături, Dinu Patriciu întrerupsese orice legătură cu Dana Rodica şi lăsase administrarea companiei sale, DP Holding, pe mâinile chinezoaicei Melanie Anne Chen.
În plin proces de divorţ şi de partaj cu partenera de viaţă, omul care în 2007 deţinea, conform Top 300 Capital, cea mai mare avere din România, de 3,1-3,3 miliarde de dolari, şi-a scris testamentul.
În 2014, aceeaşi publicaţie prezintă o sumă “topită” până la doar 300 de milioane de euro. Actul, autentificat la un notar din centrul Bucureştiului şi consultat de reporterii ziarului Libertatea, e clar: fetele magnatului primesc 82,5% din totalul averii, în timp ce nevasta lui Patriciu este dezmoştenită. În testament îşi fac însă loc şi alte două femei, cărora magnatul le lasă procente frumuşele din averea sa.
Chinezoaica Chen, printre câştigători
Prima dintre ele este Sabina, mama fetelor lui Patriciu, care primeşte 5% din masa succesorală pentru că “s-a îngrijit cu căldură şi sinceritate de starea mea de sănătate în perioade dificile”.
Cealaltă femeie este cea care l-a însoţit pe magnat peste tot în ultimele clipe ale vieţii sale: chinezoaica Melanie Anne Chen. Aceasta este recompensată de Dinu Patriciu cu 12 procente şi jumătate din avere “în semn de mulţumire pentru sprijinul moral şi uman pe care mi l-a acordat în ultima perioadă a vieţii mele”.
Surpriza mare a testamentului lăsat de Dinu Patriciu este însă dezmoştenirea ultimei sale soţii, Dana Rodica. În privinţa acesteia, omul de afaceri luase deja decizia definitivă.
“Declar că în ipoteza în care decesul meu ar interveni anterior pronunţării hotărârii de divorţ, înţeleg să o dezmoştenesc până la limita permisă de legea română, respectiv până la 1/8 din succesiunea mea, care reprezintă rezervă succesorală”, scria Patriciu cu privire la partera sa din acte.

Acesta este testamentul magnatului

Cu un an fără o zi înainte să moară, omul de afaceri Dinu Patriciu (foto) a simţit că i se apropie sfârşitul şi a ales un notar din Bucureşti la care să-şi scrie testamentul. Actul, autentificat pe 20 august 2013, o dezmoşteneşte pe Dana Rodica Patriciu, ultima soţie a afaceristului.
“Las fiicelor mele Ana Patriciu şi Maria Patriciu o cotă totală de 82,5% din întreaga mea avere, respectiv o cotă de 41,25% fiecăreia, indiferent de natura şi valoarea bunurilor ce vor intra în această cotă în urma partajului cu actuala mea soţie.
Las fostei mele soţii, Sabina Patriciu, care s-a îngrijit cu căldură şi sinceritate de starea mea de sănătate în perioade dificile, o cotă de 5% din masa succesorală. Las restul averii mele, în cotă de 12,5%, doamnei Melanie Anne Chen, în semn de mulţumire pentru sprijinul moral şi uman pe care mi l-a acordat în ultima perioadă a vieţii mele.
În ceea ce o priveşte pe actuala mea soţie, Dana Rodica Patriciu, cu care mă aflu în procedura de divorţ, respectiv partaj, în faţa Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti, declar că în ipoteza în care decesul meu ar interveni anterior pronunţării hotărârii de divorţ, înţeleg să o dezmoştenesc până la limita permisă de legea română, respectiv până la 1/8 din succesiunea mea, care reprezintă rezervă succesorală”.

Moştenitorii, prinşi între procese

Femeile menţionate de Dinu Patriciu în testamentul său se luptă în instanţă atât între ele, cât şi cu creditorii omului de afaceri. Procesul care până acum a blocat lămurirea succesiunii de pe urma magnatului este cel în care Dana Rodica Patriciu le-a chemat la judecată pe fiicele soţului său şi pe Sabina, mama acestora.
Obiectul dosarului, aflat încă pe rolul instanţei, este partajul bunurilor comune. Într-o altă speţă, Ministerul Finanţelor încearcă să recupereze de la moştenitoarele lui Patriciu peste 88 de miloane de dolari. Acestea însă se apără şi susţin că deocamdată n-au dobândit calitatea de moştenitor.

loading...

Be the first to comment on "Ultimele dorințe ale lui Dinu Patriciu! Ziarul Libertatea prezintă în exclusivitate testamentul celui care a fost cel mai bogat român"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*